Krónika

A szilveszterkor eltűnt állatok fele soha nem kerül haza

A mentést megkönnyítik a 2013 óta kötelező mikrochipek, ám míg Budapesten tízből kilenc, addig vidéken mindössze tízből egy kutya van így megjelölve

Körülbelül hatszáz szilveszterkor elmenekült állat keresi még a gazdáját. A sikeres hazajutásban kulcsfontosságú, hogy a chipek a tulajdonos pontos adatait tartalmazzák.

A magyar sajtót bejárta Maci kutya története, aki a szilveszteri petárdáktól és tűzijátékozástól meg­riadva Vértesszőlősről Győrbe hetven kilométert vonatozott, majd beszállt egy rendőrautóba, végül pedig sikeresen visszakerült gazdájához.

Az ilyen szerencsés eset azonban ritka. Péntek délelőtti adatok szerint szilveszter óta kilenszáztizenkilenc kutya vagy macska veszett el, és mindössze harmincöt százalékuk ment haza, csaknem harmincan pedig elpusztultak – mondta lapunknak Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet alapítója. Szomorú tény ráadásul, hogy az ilyenkor elkóborolt állatok (többségében kutyák) fele soha nem kerül haza.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet öt éve alakult, Facebook-oldalukon csoportokba rendezve találjuk a hazakerült, elveszett és nyom nélküli állatok fényképeit. Körülbelül kétszáz önkéntes tagjuk van országszerte. Aki elkóborolt állatot talál, vasárnapig még hívhatja az ügyelet SOS telefonszámát (+36-70-501-7142). Ha az állat engedi, meg kell próbálni megfogni, amennyiben ez nem sikerül, fontos, hogy a helyszínen maradjunk vele, így az állatmentők könnyebben rátalálhatnak – hívta fel a figyelmet Pintér Attila. Hozzátette, egészen január 12-ig kerülnek majd fel a közösségi oldalukra képek az elveszett állatokról, így aki még mindig várja haza kutyáját, annak érdemes végignézni a fotókat.

Az állatok hazajuttatását a 2013 óta kötelező chipek – amelyeket az állatorvosok tudnak leolvasni, illetve most már több mint száz MOL-kútnál is van erre lehetőség – nagyban megkönnyítik, ám míg Budapesten tízből kilenc kutyában van chip, vidéken nagyjából tízből egy ez az arány – magyarázta Pintér Attila. A legtöbb bejelentést Budapestről, Pest és Fejér megyéből kapják, de érkezik azért a vidéki, tanyasi területekről is hívás. Utóbbi esetben nehezebb a dolguk, ugyanis ott sokkal nagyobb távolságokat kell bejárni. Az ügyelet alapítója felhívta a figyelmet, a siker érdekében nagyon fontos, hogy a gazdák ellenőriztessék kedvenceik mikrochipjének adatait az állatorvossal.

Hogy erre milyen nagy szükség van, azt egy szintén szilveszter környéki eset is jól mutatja. Egy elkóborolt cane corso kutyát találtak Egerben egy raktárépületnél. Chipje még a régi gazdájának adatait tartalmazta, és az új tulajdonost nem sikerült elérniük az állatmentőknek. Végül a rendkívül szelíd eb a fővárosba, fajtamentőkhöz került.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom