Krónika

A számtan alapjait is megértik a méhek

Összeadás és kivonás

Alapvető számtani ismeretek elsajátítására is képesek lehetnek a méhek – adta hírül a Telegraph. Kutatók ugyanis elérték, hogy az általuk betanított tizennégy méh képes legyen színek segítségével megragadni az összeadás és kivonás műveleteit.

Egy Y-alakú építménybe repültek be, amelynek két lehetséges kijárata volt. A bejáratnál egytől ötig terjedő számú alakzatokat (például kör, négyzet, háromszög) láttak sárga vagy kék színben. A sárga szín a mínusz egyet, a kék a plusz egyet jelentette. A kamra két kijáratánál pedig helyes és helytelen válasz közül választhattak szintén szimbólumok segítségével. Ha jól döntöttek, cukros vízzel jutalmazták, ha nem, akkor keserű, kitines oldattal „büntették” őket. A méhek eleinte véletlenszerűen döntöttek, végül 64–72 százalék közötti pontossággal találták el a helyes eredményt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom