Krónika

A nevetséges kijelentések kongresszusa

Egy hindu istenségen plasztikai műtétet hajtottak végre, India már az ókorban ismerte a lombikbébiprogramot

Einstein és Newton is tévedett – derült ki egyebek mellett a 106. Indiai Tudományos Kongresszuson, ahol idén is megannyi abszurd állítás hangzott el. A szervezők végül elhatárolódtak az áltudományos nézetektől.

A 20. században számos kritika érte a modern világ tudományos racionalitását, mondván, a felvilágosodás eszméjével az ember végleg elfordult a mítoszok világától, és figyelmét kizárólag a pontosan megmérhető, matematikai alapon leírható összefüggésekre irányította. Max Weber ezt úgy mondta, a világ „varázstalanítva” lett, míg Karinthy Frigyes arról beszélt, ez a rideg számítás a kultúra dimenzióját is szétbomlasztotta, Bereményi Géza pedig úgy fogalmazott dalszövegében: „gondolat helyett gondolatmenet.” A legfőbb kritika tehát a tudományok önkényével szemben az, hogy a működés megértését teszik meg az megismerés kritériumának, holott a mítoszokból és hiedelmekből is megismerhető volna valami ősi, esszenciális igazság a világról, az emberről.

Valószínűleg ezt a gondolatot vették alapul indiai tudósok a január 3–7. között megrendezett Indiai Tudományos Kongresszuson, ahol a BBC cikke szerint a felszólalók a modern világ legnagyobb tudományos eredményeit ősi hindu szövegekre támaszkodva cáfolták meg. Az 1914 óta évente megrendezett kongresszuson az egyik résztvevő, Kannan Dzsegathala Krisnan ugyanis úgy fogalmazott, hogy „Newtonnak nem sikerült megértenie a gravitáció taszító erejét”, Einstein világrengető elméletét pedig nemes egyszerűséggel „félrevezetőnek” nevezte. Krisnan ezután a szervilizmus elképesztő mértékéről tanúbizonyságot téve kifejezte: szerinte a gravitációs hullámokat – a rendezvényt egyébként megnyitó – Narendra Modi miniszterelnökről kellene elnevezni.

Az őrületvonat itt még nem állt meg. Egy másik előadó, G. Nagesvara Rao, a dél-indiai Ándhrai Egyetem munkatársa két ősi szanszkrit eposzra hivatkozva próbálta igazolni, hogy Indiában az ókorban építettek repülőgépet, illetve ismerték a lombikbébiprogramot. Az országban nagy hagyománya van a mítoszokból táplálkozó pszeudotudományoknak. Ramesh Pokhriyal Nishank törvényhozó 2014-ben azt állította, India már százezer éve nukleáris kísérleteket hajtott végre. Narendra Modi miniszterelnök pedig ugyanebben az évben kifejtette: az elefántfejjel ábrázolt hindu isten, Ganesha, bizonyíték a világ első plasztikai műtétjére.
A szervezők közleményben határolódtak el az elhangzottaktól, és aggodalmukat fejezték ki, mondván, az abszurd és áltudományos nézetek nem kedveznek a kutatási kedv növekedésének. Eldöntötték azt is, hogy a következő évtől a felszólalóknak előre le kell adniuk az előadásuk szövegét. A fővárosban tudósok egy csoportja tiltakozott a történtek miatt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom