Krónika

A jegybank nevében csalnak

Hamis afrikai lottónyeremény lett az új sláger

Ismeretlen csalók hamis tartalmú, megtévesztő elektronikus leveleket küldtek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevében, és így próbáltak magyar magánszemélyektől személyes adatokat, pénzt kicsalni.

Az MNB semmilyen alkalommal nem küld ki ilyen tartalmú leveleket – figyelmeztetett tegnapi közleményében a jegybank. Az elkövetők tevékenységére ügyfelek hívták fel az illetékesek figyelmét, s a bejelentések szerint a szélhámosok az MNB logójához, fejléces papírjaihoz megtévesztésig hasonlító, hivatalosnak tűnő e-maileket terjesztenek.

A címzettek egy részét a csalók arról értesítik, hogy nagyobb összeget nyertek egy Afrikában bejegyzett lottójátékon. Az elkövetők az átutalás feltételéül szabják, hogy az érintettek adják meg személyes adataikat, emellett – az afrikai bank- és adórendszerre hivatkozva – különféle költségek megtérítését kérik rövid határidővel. A károsultak nemcsak az átutalt pénzüket veszíthetik el, hanem a csalók később a személyes adataikkal is visszaélhetnek – emeli ki az MNB közleménye. A jegybank azt javasolja, hogy senki ne válaszoljon a hasonló, gyanús értesítésekre.

Megírtuk, a rendőrség szerdán az újabban terjedő, úgynevezett feltöltőkártyás csalásokra hívta fel a figyelmet, amelyeknek elkövetői ugyancsak nyereményekkel kecsegtetik a gyanútlan embereket. Az egyre terjedő jelenség visszaszorítására a hatóság tudományos módszereket is bevet a nyomozások során.