Krónika

A franciásított hamburger győzött a baguette felett

Nem elég jó a sonkás szendvics

Noha a franciák rendkívül büszkék gasztronómiai hagyományaikra, tavaly mégis több amerikai hamburgert ettek, mint klasszikus sonkás baguette-et, amire korábban még nem volt példa – derült ki a Gira Conseil tanácsadó cég kutatásából.

Ennek adatai szerint a marhahúsos gyorsételből csaknem másfél milliárd adagot fogyasztottak el a franciák, ami a tíz évvel ezelőtti mennyiség tizennégyszerese. Ehhez képest a klasszikus jambon-beurre-ből, a baguette-tel készült sonkás-vajas szendvicsből 1,22 milliárd darabot adtak el. „A franciák most teljesen odavannak a burgerért, amely ma már mindenhol megtalálható az utcai étkezdéktől kezdve egészen a Michelin-csillagos éttermekig” – magyarázta Bernard Boutboul, a Gira Conseil vezetője. A franciaországi vendéglátóhelyek nyolcvan százalékának étlapján szerepel legalább egy burger, de igyekeznek francia módra elkészíteni, minőségi húsból és drága kenyérből.