Krónika

A Katolikus Karitász gondozottjainak erőt adott a zarándoklat

Hajléktalanok, szegények találkoztak a pápával

A múlt hét végén Ferenc pápa hívására az irgalmasság szentévében tours-i Szent Márton november 11-i ünnepnapja alkalmából Európa minden részéből hajléktalanok, elesett, szegény emberek utaztak Rómába. Hazánkból a Katolikus Karitász jóvoltából negyvenen keltek útra Szent Márton szülővárosából, Szombathelyről.

A zarándokok kétszer is találkoztak a szentatyával, és számos program is várta őket – tájékoztatta lapunkat a helyszínről telefonon Tuczainé Régvári Marietta. A Szent Márton szülővárosából, Szombathelyről indult csapat vezetője elmondta, Ferenc pápa hívására Európa minden részéből hajléktalanok, elesett, szegény emberek indultak életük nagy utazására. Az irgalmasság szentévében tours-i Szent Márton november 11-i ünnepnapja alkalmából tartott zarándoklaton a Katolikus Karitász jóvoltából negyven honfitársunk vett részt. Tuczainé Régvári Marietta beszámolt róla, Szombathelyen huszonöt esztendeje segítik a szenvedély- és pszichiátriai betegeket, s jelenleg háromszázhetven ellátottjuk van. A zarándoklatra több tucat ember jelentkezett, de állapotuk miatt sokan visszamondták a részvételt. Az utazásra Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános és Böjtös Balázs jakabházi káplán kísérte el a csapatot, míg Rómában Molnár János atya sietett segítségükre. Döntően pszichiátriai betegekről beszélünk, akiknek óriási erőt ad az, hogy személyesen találkozhatnak Ferenc pápával és részt vehetnek a Szent Péter téren tartott misén – fogalmazott Tuczainé Régvári Marietta.

Beszélt arról is, hogy a zarándokok kétharmada nő, és akadtak olyanok, aki térden járták végig az úgynevezett szent lépcsőt. Mint mondta, a helyszínen felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy semmi szégyen nincs abban, ha valaki egyedül képtelen teljesíteni a maga elé kitűzött célt, lévén a zarándoklat pont arról szól, hogy egymást segítve, a másikra támaszkodva jussunk túl az élet nehézségein, érjük el a magunk elé tűzött célokat. A zarándokok ma hajnalban értek haza Szombathelyre.