Krónika

Röpködtek a szalmonellás húsok tonnái

Rémmese egy telephelyről

Időben lépett közbe a szerb élelmiszerfelügyelet, így jó eséllyel sikerült megelőzni egy súlyos élelmiszerkatasztrófát.

Röpködtek a szalmonellás húsok tonnái
Termék - kis hibával (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Middle East Images/Mustafa Noori

Sikeresen akadályozták meg a szerb hatóságok mintegy negyven tonna, szalmonellával szennyezett, jelöletlen csirkehús és feldolgozott termék piacra kerülését - írja a Vajdasági Magyar Szó. Mint a cikkből kiderül, a nyomozás során kiderült, hogy a termékeket tudatosan, egy korábbi tiltás ellenére vitték a piacra.

A botrány július 29-én kezdődött, amikor egy rutinvizsgálat során szalmonella jelenlétét mutatták ki egy vállalkozó tulajdonában lévő baromfifarmon. Az ellenőrzést egy olyan állatorvosi rendelő végezte, melynek tulajdonosa egyben a gyanúsított apja is. A vizsgálatot követően a szerb Köztársasági Állategészségügyi Felügyelet elrendelte a fertőzött termékek azonnali forgalmazási tilalmát. Augusztus 2-án – az érintettek kérésére – újabb mintavétel történt, amely ismételten igazolta a fertőzöttséget.

Ennek ellenére augusztus 4-én végzett rendkívüli ellenőrzés során kiderült, a fertőzött húsokat időközben már értékesítették. A vállalat működését azonnali hatállyal felfüggesztették, az elkobzott termékeket pedig megsemmisítik, az érintettek ellen pedig rendőrségi eljárás indult.

Kapcsolódó írásaink