Krónika
Kapu Tibor elárulta: ez a magyar étel hiányzik neki legjobban
Hosszú idő után ismét magyar űrhajós indul az űrbe

Az űrhajósok élete szigorú szabályok szerint zajlik: pontosan meghatározzák, mit ehetnek, és mely élelmiszerek szerepelnek tiltólistán. Kapu Tibor az alábbiakban elárulja, mi hiányzik neki igazán, és mit a legnehezebb hátrahagynia.
Az anyukája húslevese például nagyon hiányzik Kapu Tibornak
„Mi az ami a legjobban hiányzik? Egyértelműen a szeretteim, a barátaim, a családom, de mondhatnám a hazai ízeket is, bár azokat már igazából otthon hagytam 10 hónapja. Alig várom már, hogy újra leüljünk anyáékkal az asztalhoz és húslevest együnk. Úgyhogy az otthoni ízek, azok mindenképpen hiányoznak. Illetve az életstílusomból, a rutinomból, amit nem tudok magammal vinni, az énidőm, az a kikapcsolódás, akár csak egy óra, amikor megengedem magamnak, azt, hogy ellazuljak és ne feltétlenül gondoljak a küldetés részleteire. Ez ahogy haladunk előre az időben, megmondom őszintén, tényleg egyre nehezebb. De ha már erről van szó, akkor az a tervem, hogy legalább az utolsó napokban, amíg a küldetésre készülünk egy kicsit lecsillapodok és lelassítok, mert az az egyik legfontosabb, hogy pihenten és tettre készen menjünk fel az űrállomásra” – vallotta be Kapu Tibor.
Ezt eszi az űrben a magyar űrhajós
A HUNOR-program keretében megvalósuló űrutazáson Kapu Tibor igazán különleges ételeket ehet. Az űrben, a súlytalanság állapotában nemcsak az étkezés, hanem az ételek tárolása és kibontása is bonyolulabb, mint a Földön. Az ételeket vákuumcsomagolva viszik fel az űrhajósok és mindegyiket letesztelték már az indulás előtt. Erre azért volt szükség, hogy még időben kiderüljön, hogyan reagál bizonyos alapanyagokra az asztronauták szervezete.
A második magyar kutatóűrhajósnak olyannyira bejöttek a NASA ételei, hogy már a teszteket követően megvoltak a személyes kedvencei. Ezek pedig a fahéjas tekercs, az áfonyás zabkása, a füstölt pulyka, a puding és a szárított mangó.