Krónika
Már az articsókát is hamisítják!
Csalózöldséggel akarják etetni a népet a zöldségesek

Mindössze két hétig terem, s szüretelhető kézzel egy ritka lila articsóka Velence északi szigetein – és a helyiek mindent megtesznek annak érdekében, hogy megőrizzék e specialitás eredetiségét. Mint a BBC cikkéből kiviláglik, mindössze négy gazda termeszti Le Vignole szigetén a carciofo violetto di Sant'Erasmo nevű velencei articsókafajt.
A tavasz mozgalmas időszak, mivel az ibolyaszínű növények virágba borulnak, és a betakarítást egy rövid, legfeljebb két hetes időszak alatt kell letudni. Oka ennek pedig az, hogy minden articsóka csúcsrügyeit csak esztendőnként egyszer lehet begyűjteni. Az apró, tenyérnyi méretű, akár nyersen is ehető termények ritkaságuk és egyedi, sós ízük miatt igen keresettek és nagyra-becsültek Olaszország szerte.
Mint az orgánum megjegyzi, a növényrész íze eleinte kesernyés, de a szájban édessé alakul. Nagyon sokoldalú és könnyen fogyasztható, s nem olyan, mint római rokona, amit fáradságos munkával kell meghámozni és elkészíteni.
A lapban írnak arról is, a négy gazdának meg kell küzdenie az ország más részeiről származó hamisított változatokkal. Maga az ibolyaszínű articsóka nem csak a Venetóban terem, hiszen ezt a növényfajt Toszkánában, Szardínián és Szicíliában is művelik. Ugyanakkor az igazi Sant'Erasmo-i zöldség íze semmiben sem hasonlít egyik rokonára sem. Ez azért van – teszik hozzá – mert a szigetek a lagúna Adriai-tengerre nyíló torkolatánál helyezkednek el, ahol a talaj jellegzetesen sós, s ezt pusztán az esővíz mérsékli némiképp.