Krónika

Nyakunkon a rovarliszt

Tücsköt, bogarat megetetne velünk az EU

Szóhalmozásból jeles: lisztbogárlárvákból készül a rovarliszt. Nyakunkon a szép új világ.

Nyakunkon a rovarliszt
A jövő étele – már aki hajlandó megenni
Fotó: AFP/dpa/Bernd Wustneck

Az Európai Bizottság is engedélyezte a lisztbogárlárvákból készült por forgalmazását az Európai Unió országaiban, így ez a termék hamarosan elérhető lesz a szupermarketek polcain – írja a Szabad Magyar Szó. Mint olvasható, minderre azt követően került sor, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) még 2021-ben zöld jelzést adott a sárga színű anyag forgalmazásának.

Ez azt jelenti, hogy az EU államaiban hamarosan megtalálhatjuk a boltok polcain a lisztbogárlárvákból (Tenebrio molitor), más néven gabonabogarakból készült őrölt termék csomagjait.

Az EFSA ezt a bogárlárvát „innovatív élelmiszerként” határozta meg kivételes tápértékei miatt. A lapban megjegyzik, a döntés azok tiltakozása ellenére született, akik nem óhajtanak rovarokat látni az asztalukon. A normális többség szerint ugyanis ezek nem összeegyeztethetők az európai gasztronómiai hagyományokkal. Egyes „szakértők” azonban egyetértenek abban, hogy ez egy fenntartható és érvényes alternatíva, amely – szerintük – lényegesen környezetbarátabb a hagyományos fehérjeforrásokhoz képest.

Az EFSA szerint ez a por alkalmas tésztafélék, kenyér, sütemények, torták és más termékek elkészítésére. Hasonló a helyzet a házi tücsökből készült porral, amelyet 2023 januárjában hagytak jóvá.

Kapcsolódó írásaink