Krónika

Gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést, és javítja a bőr és a haj egészségét

Egyre népszerűbb a moringatea

Az egyik legnépszerűbb és leghasznosabb zöld szuperélelmiszer a moringa oleifera. A fa India himalájai előterében őshonos, de ma már általánosan termesztik a világ félszáraz, trópusi és szubtrópusi övezeteiben. Egyre többen fogyasztanak moringateát, hogy minden előnyét kiélvezhessék.

Gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést, és javítja a bőr és a haj egészségét
A moringatea C-vitamint és béta-karotint is tartalmaz
Fotó: NorthFoto

A moringafa magas tápértékkel rendelkezik, és minden egyes része kereskedelmi vagy táplálkozási célokra hasznosítható. Bár e fa előnyei csak a közelmúltban váltak ismertté, a moringát az indiai szubkontinensen és környékén már évszázadok óta hasznosítják. Termékeny tápanyag-összetétele a hagyományos ájurvédikus gyógyászatban használt, egyik lehasznosabb gyógynövényé tette.

Ezzel együtt az őrölt és dehidratált moringalevelekből készült tea kétségtelenül az egyik legtáplálóbb tea, amelyet fogyaszthatunk.

A moringateának számos esszenciális vitamin és ásványi anyag jelenlétét tulajdonítják. Maga a fa – különösen a levelek, a hüvelyek és a magok – számos fontos fitokemikáliát tartalmaznak, például tanninokat és flavonoidokat, amelyek a levelek őrlése után bekerülnek a moringateába.

A moringatea tele van antioxidánsokkal, C-vitaminnal és béta-karotinnal. Az antioxidánsok számos egészségügyi előnyt kínálnak, és segítenek a szervezetben lévő szabad gyökök leküzdésében és eltávolításában, megelőzve a potenciálisan káros oxidatív stressz kialakulását.

A fa levelei kvercetinben is gazdagok. A kvercetin egy antioxidáns, amely segíthet a vércukorszint stabilizálásában, a betegségeket okozó szabad gyökök hatástalanításában és a szívbetegségek megelőzésében. A levelek klorogénsavat is tartalmaznak, amely a kutatások szerint segíthet a vércukorszint szabályozásában és ellenőrzésében.

A moringatea gyulladáscsökkentő hatású a gyulladáscsökkentő izotiocianátoknak nevezett anyagok jelenlétének köszönhetően, amelyek enyhítik az alacsony fokú gyulladást. A gyulladás normális válasz a szervezetben az ingerekre, azonban a krónikus gyulladás bizonyítottan számos egészségügyi problémához vezet, beleértve a magas vérnyomást is.

A moringateában található gyulladáscsökkentő vegyületek segítenek javítani az emésztést, megnyugtatják a gyomrot, és általában javítják az általános gyomor-bélrendszeri egészséget. A tea antibakteriális tulajdonságai is segítik a bélrendszer optimális működését. Magas antibiotikus és antibakteriális tulajdonságai segíthetnek megállítani a kórokozók növekedését a bélben. Emellett a moringa magas B-vitamin-tartalmú, amely segít az általános emésztésben, csökkenti a puffadást, a székrekedést és más emésztési problémákat.

Az aszkorbinsav és más antioxidánsok erőteljes szintje miatt ez a tea ideális a megfázás és az influenza tünetei elleni védelemre. Ezek az antioxidánsok serkentik a fehérvérsejtek termelését, amelyek segítenek az oxidatív stressz elleni küzdelemben, ezáltal erősítik az immunrendszert.

A moringatea koffeinmentes energiafokozó is. A koffein kerülése és a természetes energiaboosterek választása ideális az egészséges alvás-ébrenlét ciklus elősegítésére és a cirkadián ritmusok szinten tartására.

Erős antioxidáns tulajdonságai egy citokinin nevű vegyi anyag magas koncentrációjával büszkélkedhet. Ez nemcsak a sérült sejtek javításában segít, hanem fokozza a sejtnövekedést, és stabilizálja a kollagént. A moringatea tele van fehérjékkel, valamint mind a kilenc esszenciális aminosavval, és elegendő mennyiségű C-vitamint és B-komplexet tartalmaz. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, amelyek elősegítik a haj növekedését és a bőr nedvességtartalmát. Emiatt a moringa rendszeres fogyasztása nagyszerű módja a bőr és a haj egészségének javításának.

Kapcsolódó írásaink