Krónika

Miért tűnik el a menzáról a diós tészta?

Nem lesz többé három népszerű étel a menzán, a gyerekek februártól hiába keresik majd a diós tésztát, a mogyorókrémes kenyeret és a müzli szeletet, jelezte lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Közétkeztetők Szövetsége.

Miért tűnik el a menzáról a diós tészta?
A diófélék étrendbe illesztése ugyan jó hatással van a koleszterinszintre, de egyúttal az allergiásoknál komoly problémát okozhat
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

A több mint tízéves minisztériumi rendeletet módosítása, ami az egészséges életmód jegyében történik, nem csak a gyerekeket, a bölcsődéseket, az óvodásokat és az iskolásokat érinti. A megújuló szabályozás több mint kétmillió magyar mindennapi életét befolyásolja a bölcsődésektől a szociális ellátásban részesülő idős emberekig, és ne feledkezzünk el az összes állami és egyetemi kórházban fekvő betegek étkezéséről se, hívja fel a figyelmet a szervezet.

A dió mellett a földimogyorót és a szezámmagot is száműzik a főzőkonyhákról, mert heves allergiás tüneteket okozhatnak. Ez az óvintézkedésnek is nevezhető rendeletmódosítás nagyobb biztonságot nyújt a szülőknek, pedagógusoknak, mert segít megelőzni, hogy egy élelmiszer összecserélése, összekeverése miatt rosszul legyenek azok, akik ebben az allergiában szenvednek.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége úgy ítéli meg, a módosított rendelet rugalmasabb, gyakorlati megvalósíthatóságra fókuszál, közelebb hozza az egészségtudatos gondolkodást a piaci igényekhez és elvárásokhoz. Lehetővé teszi például a zöldség, gyümölcs és tejtermékek korlátozás nélküli biztosítását.

A novemberben kihirdetett rendeletmódosítás 2025. február 9-én lép életbe, hogy legyen idő a felkészülésre. Feigl Edit, a Magyar Közétkeztetők Szövetségének szakmai vezetője szerint a szolgáltatóknak már most figyelniük kell az új étlapok megtervezésére, hogy azok megfeleljenek a módosuló szabályoknak.

Kapcsolódó írásaink