Krónika

Ezt eszi legszívesebben az ötvenéves Egerszegi Krisztina

Ma ünnepli 50. születésnapját Egerszegi Krisztina

Egerszegi Krisztina világhírű úszónő öt olimpiai aranyérmet nyert Magyarországnak, emellett kétszeres világ-, és kilencszeres Európa-bajnok úszó. Tudta, hogy sportolónk fagylaltot bármikor, bármilyen mennyiségben szívesen fogyaszt, és a csokifagyi a kedvence? – olvasható a Life.hu-n.

Ezt eszi legszívesebben az ötvenéves Egerszegi Krisztina
Olimpiai élsportolók, köztük Egerszegi Krisztina (középen), miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Juan Antonio Samaranch átadta nekik az Olimpiai Ezüst Érdemrendet az Olimpiai Múzeumban tartott ünnepségen Lausanne-ban, Svájcban, 2001. június 23-án
Fotó: Keystone via AFP/Laurent Gillieron

Gyerekkorában a rakott kelt egyáltalán nem szerette, mostanra azonban az egyik kedvence lett. Különleges számára a habos mákos tészta is, amelyet az anyukája szokott a névnapjára készíteni. Elhoztuk nektek Egérke két kedvenc receptjét, amelyet otthon is könnyen el lehet készíteni.

Egerszegi Krisztina egyik kedvenc étele a kolbászos rakott kel:

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kisebb kelkáposzta
  • 400 g sütőkolbász
  • 1 szál száraz füstölt kolbász
  • 100–150 g rizs
  • 200 ml tejföl
  • zsiradék
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Így készül a kolbászos rakott kel:

1. Forraljunk sós-szódabikarbónás vizet. Míg felforr, szedjük levelekre a kelt. Forrázuk pár percig, utána csöpögtessük le.

2. A rizst a szokásos módon főzzük meg. A sütőkolbászt nyomjuk ki a beléből, és pirítsuk át egy serpenyőben pici zsiradékon, adhatunk hozzá kis vizet, nehogy leégjen.

3. Zsírozzunk ki egy kisebb tepsit vagy sütőtálat, és rakjuk össze az ételt: rakjuk alulra a kellevelek harmadát, erre jön a rizs és a kolbásztöltelék fele. Takarjuk be a kellevelekkel, és simítsuk rá a maradék rizst és húst. Végül fedjük be az utolsó harmadnyi kelkáposztával.

4. A tejfölt kis sóval kavarjuk ki, kenjük rá a tetejére. Rakjuk ki a felkarikázott kolbásszal, és 200 fokos sütőben süssük össze.

Elkészítési idő: 75 perc

1 adag: 440 kcal

Habos mákos tészta recept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 200–250 g száraztészta
  • 1 liter tej
  • 100 g vaj
  • 5 db tojás
  • 150 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ db citrom
  • 200 g darált mák
  • 1 üveg meggybefőtt

Így készül a habos mákos tészta:

1. A tésztát főzzük meg a tejben, majd forgassuk össze a vaj felével. Egy tálban keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével. Vegyítsük bele a mákot.

2. A fehérjékből verjünk habot, forgassuk össze a mákos masszával, végül óvatosan keverjük össze a kifőtt tésztával és a leszűrt meggyel.

3. Egy tepsit vajazzunk ki, öntsük bele a tésztát, a maradék vajat morzsoljuk a tetejére. Közepesen forró sütőben süssük pirosra. Kínáljuk langyosan, kockára vágva.

Elkészítési idő: 65 perc

1 adag: 440 kcal

Kapcsolódó írásaink