Krónika

Az ismét hurrikánná erősödött Beryl elérte Texast

A szélvihar ereje a 128 kilométeres óránkénti sebességet is elérte

A vasárnap estére ismét hurrikánná erősödött Beryl Texas déli része felé tartva heves esőzéssel és erős széllel elérte az amerikai állam partvidékét, miután elhagyta Mexikót és a karibi térséget.

Az ismét hurrikánná erősödött Beryl elérte Texast
A Beryl trópusi vihar hurrikánná erősödik, mire Texas partjaihoz ér
Fotó: Getty Images via AFP/Brandon Bell

Az amerikai országos hurrikánközpont közlése szerint a Beryl hétfőn kora hajnalban már a texasi Matagordától mintegy ötven kilométerre délkeletre járt. Az északnyugati irányban haladó szélvihar ereje a 128 kilométeres óránkénti sebességet is elérte. A Mesquite-öböltől Port Bolivarig terjedő texasi partszakaszra hurrikánriasztást adtak ki a hatóságok.

A part menti fürdővárosokban a házak ablakait bedeszkázták, a lakosságot pedig evakuálásra szólították fel. A Houstontól 161 kilométerre délre fekvő Matagorda-öbölre a vihar a várakozások szerint hétfőn délelőtt csaphat le, de a szakértők arra is figyelmeztettek, hogy a hurrikán kiszámíthatatlan, tehát akár másfelé is veheti az irányt.

A texasi illetékes hatóságok vasárnap aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az evakuálási parancsnak csak kevesen tettek eleget, és arra figyelmeztették a régióban élőket, hogy a vihar áramkimaradásokkal és áradásokkal járhat.

Az északi, északkeleti irányba vonuló trópusi vihar miatt a hurrikánközpont hétfőn lehetséges villámárvizekre figyelmeztetett Texas középső, északi és keleti részén, valamint Arkansas államban is.

Az idei hurrikánszezon szokatlanul korán érkezett első trópusi vihara, az 5-ös erősségű Beryl a Karib-tenger térségében legkevesebb 11 halálos áldozattal járó pusztítást végzett. Mexikóba érkezve a múlt héten már legyengült, és a Yucatán-félszigeten sem okozott komoly károkat.

A Fehér Ház vasárnap bejelentette, hogy a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal mentőegységeket, palackozott vizet és egyéb segítséget küldött Texasba, a vihar útjába eső part menti régióba.

Kapcsolódó írásaink