Krónika

Texas felé tart a Beryl hurrikán

A vihar eddig legalább tizenegy halálos áldozatot követelt

Hurrikánriasztást adtak ki Texas partvidékének nagy részére. A vihar korábban 11 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást végzett a Karib-tengeren. Az olajtársaságok módosítják a műveleteket; a Shell evakuálja a dolgozókat a fúrótornyokról – adta hírül a Reuters.com.

Texas felé tart a Beryl hurrikán
Erős szél korbácsolja a pálmafákat egy üres tengerparton a Beryl trópusi vihar átvonulása közben Progresóban, a mexikói Yucatán-félszigeten
Fotó: AFP/Hugo Borges

A Beryl trópusi vihar vasárnap északnyugati irányba haladt a Mexikói-öböl felett, és várhatóan ismét 1-es kategóriájú hurrikánná erősödik, mielőtt késő este elérné a texasi partokat – tájékoztat a Reuters.com.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont hurrikánriadót adott ki a texasi partvidék nagy részére, Corpus Christi pedig lezárta kikötőjét a térségben várható orkán erejű szél miatt. Kelet-Texas egyes részein árvízvédelmi készültség volt érvényben a vihar előtt, amelynek maximális szélsebessége vasárnap reggelre elérte a 60 mérföld/órát (96 km/h).

A hét elején a vihar, amely egy ponton 5-ös kategóriájú hurrikánná erősödött, halálos pusztítást végzett a Karib-tengeren. A vihar végigsöpört Jamaicán, Grenadán, Szent Vincenten és a Grenadine-szigeteken, emellett Venezuela északi részére is heves esőzéseket zúdított.

Legalább 11 halálos áldozatot követelt, épületeket rombolt le, miközben villanyvezetékeket és fákat döntött ki.

A Beryl legutóbb pénteken ért partot, áthaladt a mexikói Yucatán-félszigeten, és egyes területeken áramkimaradásokat okozott. Az ottani tengerparti úti célokat azonban nagyrészt megkímélte, és nem követelt áldozatokat. Videófelvételek tanúsága szerint a cancúni nemzetközi repülőtér szombaton zsúfolásig megtelt turistákkal, akik a vihar után átütemezték hazafelé tartó járataikat.

A Texas felé közeledő vihar miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat a part menti áradásokat okozó viharhullámokra figyelmeztetett.

Az öböl északi részén a tengeri olaj- és gáztermelés nagy része a Beryl előrejelzett útvonalától keletre található.

A Citgo Petroleum Corp. közölte, hogy a Corpus Christi finomító minimális termeléssel tervezi fenntartani a működését, miközben a vihar a part felé tart.

A Shell leállította a termelést az öbölben lévő Perdido platformon, és evakuálta az ott dolgozókat. Közölte, hogy a Whale platformról is evakuálta a dolgozókat, amely a tervek szerint még ebben az évben megkezdi a termelést.

A Gibson Energy (GEI.TO), amely egy nagy olajterminált üzemeltet Corpus Christiben, azt mondta, hogy a műveletek folytatódnak, de az előrejelzés függvényében további lépéseket tesz.

Kapcsolódó írásaink