Krónika

Jamaicán is halálos áldozatot követelt a Beryl hurrikán

Mentőcsapatok evakuálták az áradások elől menekülőket

A karibi térségben tomboló Beryl hurrikán szerdán Jamaicára is lecsapott, a viharos szél és eső pusztításának legalább egy halálos áldozata volt a szigeten a hatóságok tájékoztatása szerint.

Jamaicán is halálos áldozatot követelt a Beryl hurrikán
A karibi térségben tomboló Beryl hurrikán szerdán Jamaicára is lecsapott
Fotó: AFP/NOAA/GOES/Handout

Az idei hurrikánszezon szokatlanul korán érkezett első nagy trópusi vihara eddig legkevesebb tíz ember halálát okozta a térségben.

Richard Thompson, a jamaicai katasztrófavédelem igazgatója egy halálos áldozatról számolt be a sajtónak. Mint mondta: a nő életét egy házára dőlt fa oltotta ki.

Jamaica déli partvidékén mentőcsapatok evakuálták az áradások elől menekülőket. Csaknem ezer embert helyeztek el átmeneti szállásokon – fűzte hozzá Thompson.

Csaknem ezer embert helyeztek el átmeneti szállásokon
Csaknem ezer embert helyeztek el átmeneti szállásokon
Fotó: RICARDO MAKYN / AFP

Andrew Holness, Jamaica miniszterelnöke szerdán országszerte kijárási tilalmat rendelt el a rendkívüli időjárás miatt, a sziget fő repülőtereit bezárták, és az utcák is kiürültek. A kormányfő felszólította a lakosságot, hogy sürgősen hagyja el a vihar útjába eső, veszélyes régiókat.

Jamaica-szerte áramkimaradások voltak, és számos partmenti utat elmosott az ár.

Ralph Gonsalves, a karib-tengeri Saint Vincent és Grenadine-szigetek miniszterelnöke egy rádióinterjúban arról számolt be, hogy a Beryl a „a földdel tette egyenlővé” a szigetet. „Mindenki hajléktalanná vált... Herkulesi feladat lesz az újjáépítés” – fogalmazott.

Szerda estére a trópusi vihar szeme már Kingstontól 160 kilométerre nyugatra járt, és az óránként akár 209 kilométeres sebességű széllel tomboló hurrikán a Kajmán-szigetek felé tartott az amerikai hurrikánközpont (NHC) közlése szerint.

A meteorológia szolgálatok hurrikánriasztást adtak ki a mexikói Yucatán-félszigetre is, amelyet csütörtökön éjjel érhet el a vihar.

Mexikóban a helyi hatóságok megkezdték a lakosság kitelepítését, a partmenti Punta Allen mintegy 700 lakosát szólították fel, hogy hagyja el otthonát.

A népszerű turistaparadicsom, Cancún homokos partjairól a tengeri teknősök tojásait is biztonságba helyezték. A helyi környezetvédelmi hivatal közösségimédia-bejegyzése szerint 93 fészekből több mint tízezer tojást ástak ki és szállítottak el.

A városban az ablakokat és ajtókat homokzsákokkal torlaszolták el, miután a hatóságok közlése szerint a deszkákból kezdtek kifogyni.

Laura Velazquez, a mexikói polgári védelem vezetője egy helyi rádiónak nyilatkozva a Cancúnban és a közeli Tulumban lakó turistáknak azt tanácsolta, hogy keressenek menedéket a hotelek pincéiben, ha a hurrikán megérkezik.

Kapcsolódó írásaink