Krónika

Kiderült, miért tehet agresszívvá a kánikula

Súlyos bűncselekmények is gyakrabban történnek a melegebb napokon

Friss kutatások szerint közvetlen összefüggés van a magas hőmérséklet és a forró indulatok között. A kánikula sokakat agresszívvá tehet – olvasható az Elle.hu oldalán.

Kiderült, miért tehet agresszívvá a kánikula
Amikor kint meleg van, a szervezet nem rendelkezik a szokásos védekező mechanizmusokkal az agresszív impulzusok kordában tartására
Fotó: Science Photo Library via AFP/Ian Hooton

Az olyan erőszakos bűncselekmények, mint a gyilkosság, a súlyos testi sértés és a nemi erőszak, a terrortámadások és a tömeges lövöldözések, sokkal valószínűbbek, amikor a hőmérséklet emelkedik – derült ki az elmúlt évek tanulmányaiból. Egy 2021-es kutatásban például azt állapították meg, hogy még az olyan ellenőrzött környezetben is, mint a börtönök, 18 százalékkal nőtt a rabok közötti erőszakos cselekmények száma a nagyon meleg napokon. Az emberek a dühüket sok esetben saját maguk ellen is fordíthatják; a melegebb napokon nagyobb az öngyilkosság kockázata is – írja az Elle.hu.

Miért leszünk dühösebbek a forróságban?

Dr. Joseph Taliercio, a Cognitive and Behavioral Consultants pszichológusa úgy véli, hogy amikor kint meleg van, a szervezet nem rendelkezik a szokásos védekező mechanizmusokkal az agresszív impulzusok kordában tartására.

A szervezetnek energiát kell fordítania arra, hogy lehűtse magát, és ennek egy része az agy azon részéből származhat, amely a legtöbb energiát fogyasztja: a prefrontális kéregből, amely segít az embereknek az önszabályozásban. Ez ugyanaz a rész, amely kikapcsol, amikor az emberek alkoholt fogyasztanak, mondta, és ez impulzív viselkedéshez vezethet.

Dr. Susan Yeargin, aki a Dél-karolinai Egyetem edzéstudományi docenseként a hőség és a viselkedés kapcsolatát tanulmányozza, azt mondta, hogy ahogy a szervezet a vért a bőr felé tereli, hogy segítsen a hő leadásában, úgy lenne értelme, ha az agyból is átirányulna az energia.

A hőguta esetében például az egyik tünet a központi idegrendszeri működési zavar, amely egyszerűen azt jelenti, hogy az illető nem hoz jó döntéseket – magyarázta a szakértő.

Fontos az is, hogy a meleg hatására a test izzad, és tápanyagokat veszít, amelyek szerepet játszanak az önszabályozásban és a mentális egészségben. A kánikula miatt pedig a szorongás is gyakoribb lehet az embereknél. Ennek egyik oka az lehet, hogy az emberek nem alszanak olyan jól, amikor meleg van, és az alváshiány ingerültséget és csökkent döntéshozatali képességeket okozhat.

Kapcsolódó írásaink