Krónika

Felgyorsult az alaszkai jég olvadása egy új tanulmány szerint

A jégmezőnek már csaknem a negyede elolvadt

Felgyorsult az alaszkai jég olvadása, és a folyamat hamarabb válhat visszafordíthatatlanná, mint azt korábban gondolták – állapította meg egy kedden publikált tanulmány.

Felgyorsult az alaszkai jég olvadása egy új tanulmány szerint
A világ legnagyobb jégmezői közül több is Alaszkában található
Fotó: Robert Harding via AFP/Richard Cummins

A Newcastle-i Egyetem tudósai az Alaszka fővárosától, Juneautól északra húzódó Juneau jégmező olvadását tanulmányozva fedezték fel, hogy 2010 óta a jégmező gleccsereinek olvadása felgyorsult.

A Juneau jégmező visszafordíthatatlan elolvadását okozhatja, ha a jég olvadása a jelenlegi gyorsasággal folytatódik – figyelmeztettek a Nature Communications című folyóiratban közzétett tanulmányban.

A kutatók megállapították, hogy a jégmező térfogatában 1979 és 2010 között tapasztalt évi zsugorodás üteme kétszeresére nőtt a 2010-et követő tíz évben.

A Juneau jégmező Alaszka és a kanadai Brit Columbia határán húzódik. Az 1770 óta vezetett feljegyzések alapján a jégmezőnek már csaknem a negyede elolvadt. A jégmező minden gleccserén megfigyelték az olvadást, 108 gleccser pedig teljesen eltűnt.

A világ legnagyobb jégmezői közül több is Alaszkában található. A Juneau Észak-Amerika ötödik legnagyobb jégmezeje, kiterjedése mintegy 3900 négyzetkilométer.

A tudósok szerint a Juneau jégmező olvadását okozó körülmények Kanada, Grönland, Norvégia és más, az Atlanti-óceán legészakibb részén lévő jégmezőkre is hasonló hatással vannak.

A korábbi becslések arról szóltak, hogy a Juneau jégmező 2040-ig egyenletes ütemben olvad, 2070-től pedig felgyorsul az olvadása, de a kutatók szerint ezt az előrevetített verziót már frissíteni kell az új eredmények tükrében.

A jégmező hóborította területe 4,6-szer gyorsabban olvad, mint az 1980-as években – írták a kutatók. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy ha a Juneau jégmező összes hava elolvadna, ami nagyon sokára következik be, az sem emelné meg jelentősen a tengerszintet.

„Az történik, hogy a klímaváltozás miatt rövidebbek a telek és hosszabbak a nyarak. Megnyúlt az olvadási szezon” – magyarázta Bethan Davies, a Newcastle-i Egyetem glaciológusa, a tanulmány vezető szerzője.

Brian Brettschneider alaszkai klímatudós, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében, aggasztónak nevezte a kutatók eredményeit, és arra figyelmeztetett, hogy az elvékonyodó jégmező „halálspirálba” kerülhet.

Kapcsolódó írásaink