Krónika

A Karib-tengeren pusztít a Beryl hurrikán

Jamaica felé vette az irányt, áramszüneteket és áradásokat okozva

A Karib-tengeren pusztító Beryl hurrikánt a legmagasabb, ötös, vagyis a „potenciálisan katasztrofális” kategóriába sorolták, miután Jamaica felé vette az irányt, áramszüneteket és áradásokat okozva – közölte az amerikai hurrikánközpont (NHC).

A Karib-tengeren pusztít a Beryl hurrikán
A Beryl hurrikán 2024. július 1-jén pusztító szeleket és heves esőzéseket hozott több karibi szigetre
Fotó: AFP/Chandan Khanna

A Beryl helyi idő szerint hétfő délelőtt 11 óra körül nagyjából 1352 kilométerre megközelítette a jamaicai fővárost, Kingstont, óránkénti 257 kilométeres széllökések kíséretében – tudatta az NHC, hozzátéve, hogy a hurrikán várhatóan életveszélyes szélviharokat fog okozni Jamaica-szerte a hét folyamán.

A vihar a becslések szerint 100-200 milliméter, sőt helyenként akár 310 milliméter csapadékot is okozhat. A hurrikán kedden várhatóan heves esőzéseket fog okozni Hispaniola szigetén – folytatta a központ.

Jamaica még hétfőn hurrikánveszély miatt adott ki riasztást, a Hispaniola szigetén osztozó Haiti és a Dominikai Köztársaság déli területein pedig trópusi viharra vonatkozó figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzések szerint a Beryl hurrikán a hét második felében Mexikót is eléri majd, bár addigra várhatóan veszíteni fog erejéből.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy nagyobb hurrikán ilyen korán megjelenjen az atlanti szezonban, amely június 1-től november 30-ig tart. Vasárnap a Beryl lett a legkorábban négyes kategóriát elérő hurrikán, megelőzve ezzel a 2005 júliusában pusztító Dennis hurrikánt.

Az NHC előrejelzései szerint az idei viharszezon az átlagosnál hevesebbnek ígérkezik: a megszokottnak tekinthető 14 helyett legalább 17, köztük 13 gyengébb és négy nagy erejű hurrikán átvonulásával kell számolni november végéig.

Kapcsolódó írásaink