Krónika

Indul a mászószezon a Fudzsi hegyen

Évente mintegy 300 ezer hegymászó indul a japán hegyre, többségük kora hajnalban vág neki, hogy napkeltére érjen fel a csúcsra

Hétfőn hajnalban hivatalosan megkezdődött az idei mászószezon a Fudzsi hegyen. A túrázók számának csökkentésére díjat vezettek be a csúcs felé tartó ösvény használatáért.

Indul a mászószezon a Fudzsi hegyen
Túrázók a Fudzsi hegyen, amely Japán legmagasabb csúcsa a maga 3776 méterével. A japán hatóságok 2024. május 13-án jelentették be a Fudzsi hegy legnépszerűbb túraútvonalának online foglalási rendszerét, amellyel az aktív vulkánon tapasztalható, túlzott turizmus ellen próbálnak fellépni
Fotó: AFP/Mathias Cena

A 3776 méter magas Fudzsi hegy csúcsára vezető Josida-ösvényen félúton található állomásnál állítottak fel egy kaput. A mászóknak 2000 jent (4500 forintot) kell fizetniük, és naponta csak négyezer embert engednek fel a hegyre, amely egyre zsúfoltabb és szennyezettebb lett a sok turista miatt.

A Jamanasi és Sizuoka prefektúrában magasodó Fudzsin, amely 136 kilométerre van Tokiótól, szeptember 10-ig tart a mászószezon, azt követően ugyanis már túl hideggé és havassá válik az időjárás a túrázáshoz.

A japán környezetvédelmi minisztérium közlése szerint évente mintegy 300 ezer hegymászó indul a Fudzsira, többségük kora hajnalban vág neki, hogy napkeltére érjen fel a csúcsra.

A 2000 jenes díjért a túrázók egy olyan karperecet kapnak, amellyel hajnali három és délután négy között lehetnek az ösvényen. Azokra azonban nem vonatkozik a szabály, akik előzetes foglalással a csúcs közelében lévő valamelyik hegyi fogadóban szállnak meg.

A legtöbb túrázó szeretné a napfelkeltét a csúcson tölteni.

A beszedett díjakat az ösvényen túrázók nagyobb biztonságára és a környezet rendben tartására fordítják.

A Fudzsi 2013 óta tartozik az UNESCO kulturális világörökségi helyszínei közé.

Kapcsolódó írásaink