Krónika

Hogyan védjük meg az okostelefonokat a kánikulában a túlmelegedéstől?

Magas hőmérséklet esetén fontos, hogy az okostelefon belső alkatrészeinek relatív hűtést biztosítson

Nyáron, amikor a levegő hőmérséklete harminc fok fölé emelkedhet, fontos, hogy különös gonddal kezeljük okostelefonunkat – számol be a Zakon.kz-re hivatkozva a Sports.kz.

Hogyan védjük meg az okostelefonokat a kánikulában a túlmelegedéstől?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Roskachchestvo Digitális Szakértői Központ szakértői felsorolták, mit nem szabad tenni az okostelefonokkal a hőségben.

„A nap csúcspontján az okostelefonok 50–60 fokra is felmelegedhetnek. Ez károsíthatja a belső alkatrészeket, delaminálhatja a képernyőt, és jelentősen csökkentheti a készülék teljesítményét. Ráadásul az ultraibolya sugarak hatására a kijelzőmátrix kifakul és megszűnik a világos színek megjelenítése” – jegyezte meg a Roskachestvo.

Egyes okostelefonok beépített hőmérséklet-érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek figyelmeztethetik a felhasználót az esetleges túlmelegedésre. Ha az okostelefonja rendelkezik ilyen érzékelővel, figyelje a leolvasott értékeit, és állítsa be a kritikus hőmérsékletre vonatkozó értesítéseket.

Az okostelefonját az autóban felejti

Még ha az autó árnyékban parkol is, a kocsiban nincs szellőzés, és emiatt a benne lévő tárgyak gyorsan felmelegednek. Ha közvetlen napfénynek van kitéve, az autó belseje olyan lesz, mint egy szauna. A túlzott meleg kivétel nélkül negatívan hathat a készülék minden alkatrészére: a processzorra, az akkumulátorra, a memóriamodulokra, az áramköri lapra, a képernyőre és a kamerákra is.

Alacsony minőségű tartozékok használata

„A tok szintén a készülék túlmelegedésének okozójává válhat. A túl sűrű modellek és a »páncélozott« borítások akadályozhatják a légáramlást, és ronthatják a hőelvezetést. Válasszon olyan anyagból készült tokot, amely nem vezeti a hőt, például szilikonból vagy műanyagból lévőt” – mondták a szakértők.
Meleg időben jobb, ha csak eredeti tartozékokat használunk, mivel a gyártók szélsőséges körülmények között tesztelik őket, és biztosítják, hogy a készüléket ne érje fokozott igénybevétel.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a töltőkre is. A nem eredeti termékeket gyakran egyszerűsített rendszerben tanúsítják, így a teljes kompatibilitás nem garantált az összes márka okostelefonjaival. A nem eredeti vezetékek és adapterek az akkumulátorok túlmelegedését okozhatják, különösen meleg időben vagy zárt autó belső terében.
Az okostelefonok védőszemüvegei szintén érzékenyek a magas hőmérsékletre. Ha a készüléket a hőségben hagyja, légbuborékok jelenhetnek meg a képernyőn. Ezek rontják a képminőséget, és csökkentik a védőréteg szilárdságát.

Helytelenül tölti az okostelefont

A nagy kapacitású akkumulátorokkal rendelkező okostelefonok támogatják a vezeték nélküli töltési technológiát, amely azt jelenti, hogy nem kell időt töltenie konnektorba dugva. Ennek a technológiának a használata azonban az akkumulátor melegedéséhez vezethet – írja a Roskachestvo.

Az okostelefon belső alkatrészeinek túlmelegedéstől való megóvása érdekében a töltés során javasoljuk, hogy a készüléket tegye árnyékba, zárjon be minden alkalmazást, és zárolja a képernyőt. Emellett használhat alacsonyabb áramerősségű hálózati töltőt, és korlátozhatja a töltési szintet hetven-nyolcvan százalékra.

Kapcsolja be a sok energiát fogyasztó funkciókat

Meleg időben javasoljuk, hogy kapcsolja ki a Bluetooth-, a Wi-Fi- és a GP- funkciót, ha éppen nem használja őket. Ezek a funkciók sok energiát fogyasztanak, és az okostelefon túlmelegedését okozhatják.
Meleg időben jobb, ha nem játszik nagy grafikájú játékokkal, ezek erősen terhelik a processzort és a grafikus gyorsítót.

Hogyan hűtheti megfelelően okostelefonját?

Magas hőmérséklet esetén fontos, hogy az okostelefon belső alkatrészeinek relatív hűtést biztosítson. Ellenkező esetben a készülék meghibásodhat. A legegyszerűbb tanács az, hogy kevesebbet használja a telefont. De ha ez nem lehetséges, kapcsolja be az energiatakarékos üzemmódot:
1. Nyissa meg a készülék beállításait.
2. Menjünk az „Akkumulátor” menüpontra.
3. Kapcsolja be a töltéskímélő módot.

A leggyorsabb módja az okostelefon lehűtésének az repülőgép üzemmód bekapcsolása. Manuálisan is korlátozhatja a háttérfolyamatokat, és egy időre leállíthatja az energiaigényes funkciók használatát.
„Kategorikusan nem javasoljuk a kütyü hűtését a hűtőszekrényben. Az éles hőmérséklet-különbség kondenzációt okozhat a készülék belsejében, és károsíthatja az elektronikus alkatrészeket. Ez különösen veszélyes az érintőképernyős okostelefonok esetében, amelyek az ilyen »hűtés« után már nem reagálhatnak az érintésre” – mondta a Roskachestvo.

Kapcsolódó írásaink