Krónika

Csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát

A sárgarépa multivitaminokkal való kombinálása tovább növelte néhány fitonutriens szintjét

A Stanford Egyetem megállapította, hogy a heti háromszori sárgarépafogyasztás jelentősen növeli a karotinoidok szintjét a bőrben, amely csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát – számol be a Sports.kz a Zakon.kz-ra hivatkozva.

Csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: Cultura Creative via AFP/Diana Miller

A Health News szerint az új kísérletben hatvan fiatal vett részt, akiket három csoportra osztottak. Négy héten keresztül az első csoport Granny Smith fajtájú almaszeleteket nassolt (kontrollcsoport), a második fiatal sárgarépát (adagonként 100 grammnak megfelelő mennyiségben). A harmadik csoport béta-karotint tartalmazó multivitamin-kiegészítőt szedett, míg a negyedik csoportot arra utasították, hogy egyidejűleg fogyasszon fiatal sárgarépát, és használja a vitaminkomplexet is.

Megjegyzendő, hogy a kísérlet megkezdése előtt és végén a tudósok felmérték a karotinoidok szintjét minden egyes önkéntes bőrében. A karotinoidok olyan fitonutriensek, amelyek számos gyümölcsnek és zöldségnek piros, narancssárga és sárga színt kölcsönöznek. A karotinoidok magasabb szintje a szervezetben, amely az élénk színű növényi élelmiszerek aktív fogyasztására utal, összefügg a fokozott antioxidáns védelemmel, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével, valamint a bőr egészségének és az immunrendszer működésének javulásával.

A kísérlet eredményei szerint heti három adag bébisárgarépa mint snack, elősegítette a bőr karotinoidkoncentrációjának jelentős növekedését. A sárgarépa multivitaminokkal való kombinálása tovább növelte e fitonutriensek szintjét.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a megfelelő táplálkozási szokások hatékonyan látják el a szervezetet létfontosságú tápanyagokkal és javítják az egészséget. A tanulmány eredményei szerint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében egy kis változtatást végezhet az étrendjében – például növelheti a sárgarépa-fogyasztását, és a hatás fokozása érdekében választhat étrend-kiegészítőket is.

Kapcsolódó írásaink