Krónika

Cápatámadásban sérült meg egy horgász Floridában

Egy cápát fogott ki, amely a jobb karján sebesítette meg

Cápa harapott meg egy horgászt a hétvégén Floridában. Az államban egy hónap leforgása alatt már a harmadik cápatámadás történt – közölték a helyi hatóságok.

Cápatámadásban sérült meg egy horgász Floridában
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Nikolay Doychinov

A férfi, aki pénteken az Amelia folyón horgászott, Jacksonville-től 56 kilométerre északra, a Fernandia Beach közelében egy cápát fogott ki, amely a jobb karján sebesítette meg – számolt be róla a Nassau megyei seriff hivatalának szóvivője vasárnap a közösségi médiában.

A helyszínre riasztott tengeri járőrök a sebesült férfira súlyos állapotban találtak rá egy csónakban. A cápaharapás miatt rengeteg vért vesztett, ezért a partról helikopterrel szállították a helyi kórházba.

A seriff hivatalának közlése szerint a férfi vasárnap már jobban volt, de továbbra is a kórházban kezelik.

Az elmúlt hónapban a hétvégi esettel együtt három cápatámadás történt Floridában. A másik két támadás miatt, amelyeknek három sérültjük volt, átmenetileg lezárták Walton megye strandjait.

Stephen Kajiura, a Floridai Atlantic Egyetem biológiaprofesszora a megszaporodott támadásokat nem nevezte szokatlannak, mint mondta, azért fordulnak elő viszonylag nagyobb számban, mert nyáron sokkal többen strandolnak a vízben.

A támadások okai között említette még, hogy a kis halak, amelyekkel a cápák táplálkoznak, közel úsznak a strandokhoz, emellett időszakosan a vándorlásuk miatt is megnő egyes cápafajok száma a partok közelében.

Kajiura hangsúlyozta, hogy végzetes cápatámadás csak elvétve fordul elő.

Floridában tavaly 16 nem provokált cápaharapást regisztrált a floridai Természettudományi Múzeum az éves jelentésében. Ez az Egyesült Államokban 2023-ban történt nem provokált cápaharapások 44 százaléka, illetve a világszerte történt esetek csaknem negyede.

A biológus azt tanácsolta, hogy érdemes a csillogó ékszereket vagy fénylő számlapú órát levenni úszás előtt, mivel az a kis halak csillogására hasonlít, és felkeltheti a cápák figyelmét.

Kapcsolódó írásaink

Tragédia a pecásoknál

ĀA Fishing&Hunting televíziós csatornán sugárzott esti összefoglaló is a tragédia hírével kezdődött