Krónika

Nem akarta elvámoltatni a hamis eurókötegeket, lebukott

Hetvenezer euró (27 millió forint) hamis pénzt szimatolt ki a német vámhatóság keresőkutyája, Skadi a Köln–Bonn nemzetközi repülőtéren egy Törökországból érkezett utas csomagjában – közölték vasárnap a német hatóságok.

Nem akarta elvámoltatni a hamis eurókötegeket, lebukott
Nagy fogás a Köln–Bonn nemzetközi repülőtéren (képünk illusztráció)
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A kölni lakos 8000 euróval övtáskájában előbb megpróbált a terminál zöld sávján kijutni, amely azok számára van fenntartva, akiknek nincs elvámolni való árujuk. Az övtáskában lévő készpénz ugyan valódi volt, de a csomagok és a ruházat tüzetesebb átvizsgálatakor a keresőkutya segítségével hetvenezer euró és csaknem háromezer dollár hamis pénzt foglaltak le.

„Skadi egyike két készpénzkereső-kutyának a Köln–Bonn nemzetközi repülőtéren és kifejezetten nagy mennyiségű készpénz felkutatására lett kiképezve az embereken” – mondta Jens Ahland, a vámhatóság szóvivője. Hozzátette, hogy Skadi képes különböző valuták kiszagolására.

Ahland szerint amint a keresőkutya ilyen szagot érez, leül az érintett személy elé, s „így volt ez ennek az embernek az esetében is”. Skadi egy hatéves németjuhász, s öt éve „dolgozik” a vámhatóságnak.

Kapcsolódó írásaink