Krónika

Világcsúcs született a csalánevő vb-n

Elképesztő rekordot állítottak fel

Új rekordot állított fel a 2024-es World Nettle Eating Championships (csalánevő-világbajnokság) győztese. Az angliai Bridport melletti farmon megrendezett eseményen több mint harmincan vettek részt – számolt be a hazipatika.com.

Világcsúcs született a csalánevő vb-n
Csalán
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Silas Stein

Volt, aki egészen az Egyesült Államokból utazott el az eseményre, hogy megméresse magát.

A nyolcvanas évekből származó versenyen a résztvevők csalánszárakról tépkedik le és tömik magukba a csípős leveleket. Az nyer, aki harminc perc alatt a legtöbbet meg bírja enni. A világbajnoki címet a női mezőnyben a walesi Beth Hodges szerezte meg: 19,5 méternyi csalánszárról ette le a leveleket. A férfiak között pedig az új-zélandi származású Tom Wheeler diadalmaskodott, 35 méternyi csalánnal.

A verseny után Hodges elmondta: a kezei annyira fájtak a levelek tépkedésétől, hogy nem igazán tudott másra koncentrálni, pedig a szája is rendesen el volt zsibbadva, sőt a hangja is egy-két oktávval mélyebb lett a szokásosnál.

A csalán egyébként egy ősidők óta ismert, sokoldalúan alkalmazott gyógynövény, amely tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít, köszvényt, reumát, bőrbajokat gyógyít.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink