Krónika

Több vármegyére is riasztást adtak ki felhőszakadás miatt

Csütörtök estig még sokfelé várható akár több alkalommal is zápor, zivatar, ezt követően viszont fokozatosan szárazabb és melegebb levegő érkezik fölénk, így a hétvégére átmenetileg visszatér a hőség – írja a hirado.hu.

Több vármegyére is riasztást adtak ki felhőszakadás miatt
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Csudai Sándor

A fátyolfelhők mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, időszakosan erősen felhős körzetek is előfordulnak. Többfelé, több hullámban számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, amelyeket főként felhőszakadás kísérhet, de jégeső és viharos széllökések is lehetnek.

A zivatarokat leszámítva gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 31 fok között valószínű. Késő estére 18 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtök reggelig, délelőttig elsősorban a Dunántúlon, annak is főként a délnyugati, nyugati felében képződhetnek újra várhatóan többfelé zivatarok, ezek környezetében helyenként felhőszakadás, néhol jégeső, viharos széllökés kialakulhat. A Dunától keletre is van esély helyenként zivatarokra a fenti kísérőjelenségekkel.

Csütörtökön a nap további részében tovább folytatódik a zivatartevékenység és a nap előrehaladtával többfelé lehet számítani az előfordulásukra. A zivatarokat felhőszakadás kísérheti, egyes területeken 50 mm feletti csapadékra is van esély az intenzív vagy az ismétlődő zivatarokból. A zivatarokhoz néhol jégeső, illetve viharos szél is társulhat.

Kapcsolódó írásaink