Krónika

Így óvjuk kedvencünket a kánikulában

Mutatjuk, hogyan hűsítsük le kutyánkat a rekkenő hőségben

„Kutya meleg van, de hidd el, a kutyádnak is nagyon melege van ilyenkor” – hívta fel a figyelmet videójában a Magyar Rendőrség. Kedvenceinket legalább annyira megviseli a nagy meleg, mint az embereket, ezért fontos rájuk odafigyelni – írja a Házipatika.

Így óvjuk kedvencünket a kánikulában
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Az állattartás nagy felelősség, hiszen gazdiként a saját igényei és jólléte mellett már a kedvencére is oda kell figyelnie. Hatványozottan igaz ez a nyári hőségben, a kutyákat ugyanis legalább annyira megviseli a nagy meleg, mint az embereket.

A három aranyszabály nyáron

Ahogy az a Magyar Rendőrség figyelemfelhívó videójában is elhangzik, ebben az időszakban három dologra kell fokozottan odafigyelnie.

  1. Mindig legyen Önnél friss ivóvíz! Ha Ön szomjas, valószínűleg a kutyája is az.
  2. Amikor kint 30 fok van, akkor a beton akár 60 fokos is lehet. Ezért ne a legmelegebb órákban sétáltassa a kutyáját! Vagy ha máskor nem tudja megoldani, akkor mindenképpen árnyékos, füves területre menjenek!
  3. Kánikulában akár 70 Celsius-fokig is felforrósodhat az autó belső hőmérséklete. Éppen ezért egy percre se hagyja a kutyáját a járműben, még résnyire lehúzott ablak mellett sem! Néhány perc is elég ahhoz, hogy extrém forróvá váljon a napon hagyott autó utastere.

A figyelmetlenség a kutya életébe is kerülhet

Egy másik videóban arra is felhívta a figyelmet a rendőrség, hogy már 10 perc alatt is 10 fokkal megemelkedhet az autó belső hőmérséklete, 38 Celsius-fok felett pedig jelentősen megugrik a hőguta kialakulásának veszélye. A kutyáknál a hőguta gyakran halálos kimenetelű, ezért a megelőzés a legjobb taktika.

Kapcsolódó írásaink