Krónika

Gyilkos aszteroida közelít a Föld felé

A hegyméretű űrszikla az egyik legveszélyesebb, amely az elmúlt 125 évben megközelítette a Földet

A hatalmas aszteroida június 27-én halad el bolygónk mellett. A kisbolygó körülbelül 1130 naponta kerüli meg a Napot. Június 28-án és 29-én a csillagászok akár távcsővel is megpillanthatják a gyorsan mozgó űrsziklát, amikor az a legfényesebb lesz – írja a Life.hu.

Gyilkos aszteroida közelít a Föld felé
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Mark Garlick

Az Európai Űrügynökség (ESA) közleményében azt írta: „Ez az aszteroida nagyobb, mint az összes ismert földközeli objektum 99 százaléka. Azonban nem fog annyira közel kerülni a Földhöz. A legközelebbi pontján, június 27-én, még mindig több mint 17-szer olyan távol lesz, mint a Hold.”

A becslések szerint a 2011 UL21-re keresztelt aszteroida átmérője 2286 méter, és a következő közeli találkozása a Földdel 2089-ben lesz, amikor mindössze 1,7 millió mérföldre közelíti meg bolygónkat.

A SETI Intézet szerint: „A 2011 UL21 meglehetősen nagy, és az Apollo-aszteroidák kategóriájába tartozik. Ezek az aszteroidák, amelyek nevüket a görög Apollón istenről kapták, néhány métertől több kilométerig terjednek. Az Apollo-aszteroidák különösen fontosak, mert áthaladnak a Föld pályáján, bár pályájuk a Nap körül nagyobb, mint a Földé.”

A szakértők figyelemmel kísérik az aszteroidát, hogy biztosak legyenek benne, nem tér le a pályájáról, amely potenciális kockázatot jelenthetne a Föld lakosságára nézve.

Kapcsolódó írásaink