Krónika

Náci botrány Lengyelországban: rosszul sült el a német diákok osztálykirándulása

Az incidens a diákok auschwitzi koncentrációs táborhoz tett látogatása előtti estén történt

Vizsgálatot indítottak a német hatóságok egy videófelvétel ügyében, amelyen tizenéves iskolások náci karlendítése látható egy lengyelországi kiránduláson – jelentette be a rendőrség hétfőn.

Náci botrány Lengyelországban: rosszul sült el a német diákok osztálykirándulása
Az Auschwitz-Birkenau német náci koncentrációs tábor főbejárata az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) jelmondattal
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Frank Leonhardt

A vizsgálatot alkotmányellenes szervezetek jelképeinek illegális használata ügyében folytatják. A felvételen egy laatzeni iskola 17 éves diákjai láthatók, akik május közepén Krakkóban jártak osztálykiránduláson a zsidó történelem tanulmányozása céljából.

Az incidens a diákok auschwitzi koncentrációs táborhoz tett látogatása előtti estén történt, miközben a fiatalok, láthatóan ittas állapotban, Adolf Hitler beszédeiről készült videókat nézegettek az interneten – mondta el az iskola igazgatója a Hannoversche Allgemeine Zeitung című lapnak. A nyolc másodperces felvételt, amelyen négy diák látható, közzétették a Snapchat oldalon. Az iskola vezetése csak a kiránduló osztály hazatérése után értesült az esetről, amely megdöbbentette és elborzasztotta az iskola vezetését – tette hozzá az igazgató.

Kapcsolódó írásaink