Krónika

A németek kémkedés gyanújával letartóztattak három kelet-európait

Szerdán fogták el őket Frankfurtban

Kémkedés gyanújával letartóztattak egy ukrán, egy orosz és egy örmény állampolgárt Németországban – közölte a német szövetségi ügyészség pénteken.

A németek kémkedés gyanújával letartóztattak három kelet-európait
Oroszország egyre gyakrabban próbál beszervezni zsarolással vagy anyagi ösztönzéssel németeket kémtevékenységre (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Bodo Schackow

A hivatal közlése szerint a három férfi egy „külföldi titkosszolgálat” megbízásából utazott Németországba, hogy egy ott tartózkodó ukrán állampolgár után kémkedjen. Szerdán fogták el őket Frankfurtban. Először csütörtökön állították őket bíróság elé, és a tárgyaláson az a döntés született, hogy továbbra is őrizetben maradnak.

Az elmúlt hónapokban több kémkedési ügy is volt Németországban. Az ország belbiztonsági szolgálata a napokban kiadott jelentésében azt írta, hogy Oroszország egyre gyakrabban próbál beszervezni zsarolással vagy anyagi ösztönzéssel németeket kémtevékenységre, miután Európa komoly csapást mért hírszerző szolgálataira mintegy hatszáz orosz diplomata kiutasításával. Oroszország ugyanakkor tagadja a németek beszervezéséről szóló vádakat.

Kapcsolódó írásaink