Krónika

Újabb turista életét oltotta ki a hőség Görögországban

Az áldozatok túrázás közben vesztették életüket

Holtan találtak egy újabb turistát Görögországban, a Korfu melletti Mathráki szigetén – közölte a görög rendőrség hétfőn. Ahogyan arról lapunk korábban már beszámolt, az ismert brit orvos és tévés, Michael Mosley szintén a szokatlanul nagy hőség miatt vesztette életét a görögországi Szümi szigetén.

Újabb turista életét oltotta ki a hőség Görögországban
Az idegenforgalmi szezon kezdetén, június elején máris 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékleteket mértek szerte Görögországban
Fotó: AFP/Hans Lucas/Aris Oikonomou

Az 55 éves amerikai férfi egy hét alatt már a harmadik turista, aki a szokatlanul nagy hőség következtében vesztette életét Görögországban. Holttestét egy strand közelében találták meg a Korfutól északnyugatra fekvő szigeten.

Közös mintát láthatunk ezekben a halálesetekben: valamennyi áldozat kirándulni indult a nagy hőségben – mondta el Petrosz Vaszilakisz rendőrségi szóvivő.

Michael Mosley neves brit médiaszemélyiséget június 9-én találták holtan Szümi szigetén. Ő szintén túrázni indult a rekkenő hőségben a sziget belső hegyvidéki területeire, ahonnan azonban nem tért vissza.

Számosz szigetén múlt szombaton halt meg egy holland turista, június 5-én pedig két kirándulót találtak holtan Krétán.

Rendőrök, tűzoltók és önkéntesek jelenleg is kutatnak két eltűnt francia turista után. A 73 és 64 éves nőnek Szíkinosz szigetén veszett nyoma. Amorgósz szigetén pedig egy 59 éves amerikait keresnek.

Az idegenforgalmi szezon kezdetén, június elején máris 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékleteket mértek szerte Görögországban.

Annak érdekében, hogy mérsékeljék a halálesetek számát, Athénban bezárták az Akropoliszt, középső és déli részein pedig iskolák maradtak zárva a hőség miatt.

Az egészségügyi dolgozókat készenlétbe helyeztek szerte a városban, mert szerdán és csütörtökön a hőmérő higanyszála várhatóan a 40 Celsius fokot is megüti az Észak-Afrika felől érkező hőség és por következtében.

Az UNESCO-világörökség részét képező athéni Akropolisz, a görög főváros legjelentősebb turisztikai célpontja déltől délután öt óráig zárva tart. A helyi Vöröskereszt munkatársai palackozott vizet osztogatnak a turistáknak.

A pizzafutárok és futárszolgálatok működését is megtiltották 12 és 17 óta között. A munkaügyi minisztérium engedélyezte a távmunkát azoknak, akik hazulról is tudnak dolgozni.

Athénban 2007-ben mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 45 fokot, országszerte pedig a legmelegebbet – 48 fokot – 1977-ben jegyezték fel az Athénhoz közeli Elefszinában.

Görögország Európa azon országai közé tartozik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. A tavalyi hőhullám során számos erdőtűz pusztított, majd viharok okoztak termőföldeket és ezzel emberek megélhetését is tönkre tevő súlyos áradásokat.

Meteorológusok szerint az elmúlt tél volt az ország feljegyzett történek legmelegebb tele, ami kedvez további erdőtüzek kitörésének az idén. Görögországban az idén egyébként is a vártnál korábban elkezdődtek az erdőtüzek, így már márciusban volt példa egyre.

Tűzoltók és rendőrségi egységek járőröztek földön és levegőben, szemmel tartva az erdőségeket, és készülve az előrejelzések szerint szeles hétvégére, ami szintén kedvez a tüzek terjedésének. A görög katasztrófavédelmi hatóságok fokozták a személyzet kiképzését és bővítették létszámát.

Kapcsolódó írásaink