Krónika

Trópusi forróság érkezik Olaszországba

Olasz szokás szerint a hőhullámnak nevet is adtak

Negyvenfokos hőmérsékletet jeleznek előre a meteorológusok a következő napokra Olaszországban. Az idei nyár első hőhullámát a mitológiai krétai királyról, Minószról nevezték el.

Trópusi forróság érkezik Olaszországba
A kutyák a szökőkutakban való megmártózással próbálnak enyhülést találni a tikkasztó hőhullámban
Fotó: AFP/NurPhoto/Mauro Ujetto

A forró levegő leginkább az ország középső és déli részén érezteti majd hatását.

Az előrejelzések szerint a hőmérő higanyszála keddtől emelkedik, és majdnem tíz fokkal túllépi a június harmadik hetében megszokott átlagot. A csúcspont csütörtökön várható.

Negyven Celsius-fokhoz közeli meleg lesz többek között Róma, Nápoly, Terni, Firenze, Ferrara, valamint az adriai-partokhoz közeli Forli és Macerata térségében.

Negyven fok feletti hőmérsékletre készülnek Szicília és Szardínia belsejében. Kánikula lesz, de valamivel alacsonyabb értékekkel az észak-olaszországi területeken is.

A hőség enyhülése a hét végétől várható, amikor a forróságot viharok válthatják fel.

Olasz szokás szerint a hőhullámnak nevet is adtak: a krétai királyról, Minószról nevezték el. Minden nyáron mitológiai vagy más ókori nevekre keresztelik a melegfrontokat.

A polgári védelem és az olasz egészségügy is készültséget rendelt el a kánikula miatt. Időseknek, betegeknek és gyerekeknek nem ajánlott a nap legmelegebb óráiban a szabadban tartózkodni.

Kapcsolódó írásaink

A hőhullámok miatt már több tucatnyian haltak meg

ĀA legnagyobb forróság májusban sújtotta a szubkontinens lakóit, a hőmérséklet a múlt hónapban a főváros Újdelhiben és az észak-nyugati Radzsisztán államban egyes napokon meghaladta az 50 Celsius-fokot