Krónika

A boldogsághormont befolyásoló élelmiszereket neveztek meg

Van azonban két olyan termék, amely növeli a hormon termelését

Az endorfin hormon az ember belső „drogja”, mondta Elena Malysheva orvosnő az Élj egészségesen! című műsor adásában az Egyes csatornán, amelyről a News.ru.

A boldogsághormont befolyásoló élelmiszereket neveztek meg
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Elmondása szerint a legnagyobb endorfinkitörés a fájdalom leküzdésekor következik be. Van azonban két olyan termék, amely növeli a hormon termelését: a csípős paprika és a keserű csokoládé.

Az endorfinok narkotikus anyagok, amelyek az agyban termelődnek – mondták a szakértők.

Malysheva kollégái elmondták, hogy a csípős paprika kapszaicint tartalmaz, amely beindítja az endorfin termelődését. Ezt fájdalomcsillapítóként is használják. A gyógymód szerepel a fájdalom kezelésére vonatkozó szabványokban. Emellett a keserű csokoládé is serkenti a boldogsághormon termelődését. Ez akkor érezhető, amikor az ember ezt a terméket fogyasztja. Van egy másik módja is az endorfinok növelésének – a testmozgás.

Korábban Malysheva azt mondta, hogy a stressz az élet szerves és fontos része. Szerinte ez a test fontos állapota.

Natalia Shindryaeva orvos-neurológus is azt mondta, hogy a sajt, a szárított gyümölcsök, a hüvelyesek, az étcsokoládé triptofánt tartalmaz – egy aminosavat, amely az úgynevezett boldogsághormonná, szerotoninná alakul át. Ez segít csökkenteni a stressz szintjét az emberi szervezetben.

Kapcsolódó írásaink