Krónika

Újra a HM lett a „gazdája” a perzsa leopárdoknak

Rendhagyó állatvédelmi óra Budapesten

Újabb egy évre örökbe fogadta a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Fővárosi Állat- és Növénykert két perzsa leopárdját, Akhumot és Banut. Az ünnepélyes keddi eseményhez kapcsolódóan a Honvéd Kadét Programban résztvevő tanintézmények csaknem száz diákjának rendhagyó állatvédelmi előadást tartottak az állatkertben.

Újra a HM lett a „gazdája” a perzsa leopárdoknak
Akhum, a Honvédelmi Minisztérium (HM) által második alkalommal, újabb egy évre örökbe fogadott két leopárd egyike az örökbefogadásról tartott sajtótájékoztatón a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2024. május 28-án
Fotó: MTI/Kovács Attila

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az eseményen elmondta: a Magyar Honvédség katonái és a Honvédelmi Minisztérium civil munkatársai második alkalommal újfent vállalták, hogy az állatkertben élő két perzsa leopárd örökbe fogadásával segítik a veszélyeztetett ragadozók fennmaradását. Vargha Tamás beszélt a budapesti állatkert és a Magyar Honvédség régmúltba visszanyúló kapcsolatáról is. Megemlítette Xantus János neves zoológust, a Fővárosi Állat- és Növénykert első igazgatóját, aki maga is részt vett az 1848-as szabadságharcban.

Sós Endre, az állatkert természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója kiemelte: a perzsa párduc veszélyeztetett faj, amely Törökországban és Közép-Ázsia részein terjedt el.

A világ 45 állatkertjében 93 példánya található meg. Budapesten jelenleg három ilyen állatot tartanak – fűzte hozzá az igazgató. Sós Endre elmondta, hogy a honvédelmi tárca által örökbefogadott Akhum és Banu egy leopárd pár, hét- és nyolcévesek. Kölykeik 2021 szeptemberében születtek meg, és egy nemzetközi tenyészprogram részeként az egyik állat Görögországba került, a másikat pedig egy német állatkertbe fogják szállítani.

Az örökbefogadásról szóló oklevelet Montskó Éva, az Alapítvány a Budapesti Állatkertért kuratóriumának elnöke adta át.

A HM által kiadott írásos összegzés szerint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség egy évvel ezelőtt csatlakozott ahhoz a természetvédelmi kezdeményezéshez, amely felhívja a figyelmet a világ egyik leggyorsabb és legveszélyeztetettebb ragadozójára, a perzsa leopárdra. Idén is összegyűlt a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség munkatársainak jóvoltából az az összeg, amelynek segítségével egy évre újra örökbe fogadták a leopárdokat.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben kedden a perzsa leopárdok örökbefogadásához kapcsolódóan Állatvédelem és a honvédelmi nevelés kapcsolata címmel előadást tartottak a Honvéd Kadét Programban résztvevő tanintézmények mintegy száz diákjának, valamint a nyírteleki Kedvesház Kollégium csoportjának. A rendhagyó előadás során a fiatalok megismerkedhettek az állatvédelem alapvető szabályaival, különböző állatok hadtörténelemben játszott szerepével, és találkozhattak az állatkertben élő állatokkal is.

Kapcsolódó írásaink