Krónika
Védhet a krónikus betegségektől, és elősegítik az agy, a szív és a szem egészségét
Rendszeres fogyasztásával az immunrendszerünk is erősödhet

A spenót sokaknak az iskolai menza jut eszébe. Azonban nagyon sok étel alapanyaga lehet ez a sokrétű növény. A spenót nitrátok forrása is, amelyek a természetben előforduló vegyi anyagok, amelyek javítják a véráramlást és enyhítik a szívre nehezedő stresszt.
Kevesen tudják, de a spenót képes csökkenteni a vérnyomást.
Kutatások bizonyítják, hogy javítja a szervezet ellenállóképességét, ráadásul a spenótban található vegyületek csökkenthetik az oxidatív stresszt, ami növeli számos krónikus betegség, köztük a rák, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Antioxidáns tartalmának köszönhetően a spenót segíthet csökkenteni a gyulladást.
Ez a növény tele van tápanyagokkal, bár kalóriaszegény. Egy három csészényi adag a K-vitamin napi értékének több mint 300%-át biztosítja. A leveles zöld zöldség az A- és C-vitamin napi értékének több mint 160%-át, illetve 40%-át is biztosítja. Emellett vasat, magnéziumot, káliumot, kalciumot és kis mennyiségben más B-vitaminokat is tartalmaz.
A spenótban található lutein csökkentheti az időskori makuladegeneráció kockázatát. Ez a szembetegség elhomályosíthatja az olvasáshoz és a vezetéshez nélkülözhetetlen éles, központi látást.
A gyulladáscsökkentő hatása miatt az időskori kognitív hanyatlás védelmének egyik fő szereplője lehet.
Érdemes megjegyezni, hogy a spenót alacsony kalóriatartalmú, és tömegének mintegy 91%-át víz alkotja.