Krónika

Az orvosok megnevezték mennyi alkoholt ihatunk egy héten

A tudósok szerint a 45-65 évesek 14-szer többet isznak a normálisnál

A brit orvosok azt tanácsolják a felnőtteknek, hogy hetente legfeljebb 14 adag alkoholt fogyasszanak - adta hírül a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Az orvosok megnevezték mennyi alkoholt ihatunk egy héten
Képünk illusztráció
Fotó: Image Source via AFP/Huber & Starke

Erre a következtetésre a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat és a Drinkaware nevű jótékonysági szervezet szakértői jutottak - írja a Daily Mail.

A szakértők két fontos szempontra hívták fel a figyelmet az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Az első - nem lehet minden nap inni, a hét folyamán kell lennie egy „ablaknak”, amikor egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A második, hogy nem szabad túllépni a napi megengedett adagot.

Ideális esetben három napig kellene inni, a fennmaradó időben pedig a szervezetnek helyre kell állnia.

Különösen fontos, hogy a 40 éves és idősebb emberek számára ellenálljanak a „józansági szüneteknek”. A tudósok szerint a 45-65 évesek 14-szer többet isznak a normálisnál.

Brit szakértők számításai szerint 14 adag alkohol hat korsó (1 korsó = 0,56 liter) 4%-os alkoholtartalmú sör, vagy hat pohár bor 175 ml térfogatú, vagy 14 feles 25 ml térfogatú erős, 40 fokos ital.

A szervezet számára azonban a legjobb, ha egyáltalán nem fogyaszt alkoholt. A rendszeres alkoholfogyasztás alvászavarokat, magas vérnyomást és fokozott hajlamot idéz elő a rákra - hangsúlyozták a kutatók.

Kapcsolódó írásaink