Krónika

Továbbra is menekítési terven dolgoznak Nápolyban

A térségben a közepes, sárga színű készültség marad érvényben

A kormány készen áll minden eshetőségre, és evakuációs terven dolgozik a Nápoly melletti vörös zónában élő nyolcvanezer ember esetleges menekítésére – jelentette be Nello Musumeci az olasz katasztrófavédelmet vezető miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján – írja a hazipatika.com.

Továbbra is menekítési terven dolgoznak Nápolyban
Nápolyban, Pozzuoliban felállított sátortábor a kedd esti 4,4-es erősségű (az elmúlt 40 év legerősebb) földrengés után
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Stringer

Nello Musumeci kijelentette, hogy a dél-olaszországi Campania tartományban hétfő óta ismétlődő földmozgás hirtelen és hosszabb időre leállhat, de nem kizárt, hogy akár hónapokig vagy évekig tarthat. „A tudósok sem tudják megjósolni, miként alakulhat a helyzet, ezért készen kell állnunk minden eshetőségre” – hangsúlyozta – olvasható a hazipatika.com oldalán.

Bejelentette, hogy a kormány a helyi hatóságokkal, önkormányzatokkal és más intézményekkel közösen evakuációs terven dolgozik, amelyet a következő napokban hoznak nyilvánosságra, és megjegyezte, hogy szükség esetén azonnali evakuációt rendelnek el. A geológiai szempontból rendkívüli térségben mindig is létezett katasztrófavédelmi terv a lakosok gyors evakuálására, de a korábbi előírásokat felül kell vizsgálni a terület magas népességsűrűsége miatt – mondta. „Nagyon szűk területen 80 ezer ember él több ezer épületben, szükség esetén a minél gyorsabb evakuálásuk nem könnyű feladat” – mondta Nello Musumeci. A térségben a közepes, sárga színű készültség marad érvényben.

Május utolsó napjaiban gyakorlatot tartanak a lakosok számára. Ötszázmillió eurót különítenek el a megrongálódott épületek helyreállítására és biztonságossá tételére. Az épületek vizsgálata már megkezdődött, ötvenöt csapat végzi a térség épületei állapotának felmérését. Mindenekelőtt az iskolákat akarják biztonságossá tenni, amelyeknek száma meghaladja a hatvanat – hangoztatta Nello Musumeci.

Kapcsolódó írásaink