Krónika

Hat embert tartóztattak le adócsalás miatt

Hat embert vettek őrizetbe, majd tartóztattak le üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt; a bűnbanda egymilliárd forintnyi kárt okozott a költségvetésnek – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön.

Hat embert tartóztattak le adócsalás miatt
Őrizetbe vették az elkövetőket (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Bernd Weissbrod

A két elkövetői kör vezetője – az éppen aktuális alvállalkozó cég nevében – a ténylegesnél magasabb összegekről állított ki számlákat.

A számlabefogadónak a feltüntetett összegekhez képest valójában jóval alacsonyabb költsége keletkezett, illetve a számlák áfatartalmát is szabálytalanul helyezte levonásba, így csökkentve a társaság fizetendő adóját.

A rendőrök és a pénzügyőrök végül két lakcímen csaptak le, és 14 embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hat férfit őrizetbe vettek, akiknek a Szegedi Járásbíróság kivétel nélkül elrendelte a letartóztatását.

Az intézkedések során a nyomozó hatóság kétmilliárd forintot meghaladó összegben vett zár alá ingatlanokat és gépjárműveket, illetve készpénzt foglalt le – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink