Krónika

Milyen élelmiszerek tartalmaznak antioxidánsokat?

A szervezet természetes pajzsa

Az antioxidáns olyan molekula, amely képes megakadályozni a szervezetben a szabad gyökök által kiváltott veszélyes láncreakciókat. Természetes pajzsként működik a szervezet számára – írta meg a pravda.ru.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak antioxidánsokat?
A kivi magas C-vitamin tartalmával az egyik legélvezetesebb gyümölcs (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Melyik élelmiszer a legjobb antioxidáns
A C-vitamin az egyik legismertebb és legjobb nem enzimatikus antioxidáns.

A C-vitamint tartalmazó élelmiszerek közé tartozik a fekete ribizli, a csipkebogyó, a kivi, a paprika, a citrusfélék, a spenót és a zöldségek.

Melyik tea tartalmaz több antioxidánst
Bármelyik tea jótékony hatású valamilyen módon, de úgy tartják, hogy a zöld fajták tartalmazzák a legtöbb antioxidánst. És ezt valóban be is bizonyították a tudósok. A matcha teapor például háromszor több antioxidánst tartalmaz, mint a klasszikus zöld tea.

Az antioxidánsok ellensúlyozzák a szabad gyökök által okozott károkat. Így védik a sejteket és segítenek megelőzni a betegségeket.

Melyik dióban van a legtöbb antioxidáns
A diófélék nemcsak az izmoknak, a hajnak és az immunitásnak tesznek jót zsír-, aminosav- és vitamintartalmuknak köszönhetően, hanem kiváló sejtvédők is a szabad gyökök ellen.

A mogyoró, a dió, a mandula és a pisztácia tartalmazza a legtöbb antioxidánst.

Kapcsolódó írásaink