Krónika

Hamarosan elnyelhet egy várost az óriási kanadai erdőtűz

Eddig 3500-an menekültek el

Ezrek menekültek el otthonaikból Kanadában, miután az országban tomboló hatalmas erdőtűz egy kisváros közelébe ért – írja a The Guardian, számol be a 24.hu.

Hamarosan elnyelhet egy várost az óriási kanadai erdőtűz
Kanadai tűzoltók a talaj feláztatásával igyekeznek lassítani a tűz terjedését
Fotó: AFP/Alexis Aubin

A hatóságok szerint a lángok mindössze 2 kilométerre vannak a Fort Nelson nevű településtől, ezért mindenkit arra kérnek, hagyja el a helységet.

Az erdőtüzek gyors terjedése miatt több ezer embert evakuálnak Kanada nyugati részén
Az erdőtüzek gyors terjedése miatt több ezer embert evakuáltak a kanadai Fort Nelsonból
Fotó: AFP/Hans Lucas/David Himbert

Fort Nelson lakóit már pénteken értesítettek a veszélyről, amely nyomán 3500-an menekültek el, az előrejelzések szerint az erős szelek táplálta erdőtűz hétfőn el is érheti a települést.

Fort Nelsonban jelenleg még körülbelül 100-150 ember tartózkodhat, de a hatóságok őket is arra kérik, hogy távozzanak. Hozzátették, a városkában hamarosan elérhetetlenné válhat a lakosság számára a víz és az elektromos áram is, azokat ugyanis a tűz elleni harcra fogják felhasználni a tűzoltók.

A vasárnapi jelentések szerint a Kanadában pusztító erdőtűz már 53 négyzetkilométeren tombol. A szakértők úgy vélik, a tűz azért vált ennyire kiterjedté és veszélyessé, mert a térséget évek óta aszály sújtja, ráadásul az elmúlt télen a hó mennyisége kevesebb volt a megszokottnál.

2023-ban Kanada rekordszámú erdőtűzzel nézett szembe, amelyek miatt több mint 250 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, 4 tűzoltó pedig életét vesztette a lángokkal harcolva.

Kapcsolódó írásaink