Krónika

Szívféreggel fertőzött lehet a kutyák hét százaléka

Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon

A szívférgesség továbbra is a kutyák egyik legádázabb ellensége. Az állatorvosok tapasztalatai alapján egy-két százalékkal emelkedhetett a szívférges kutyák száma, azaz a hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan hat-hét százaléka fertőzött – írja a kedvencemesen.elanco.com portál.

Szívféreggel fertőzött lehet a kutyák hét százaléka
A szívférgesség tüneteire már nagyon súlyos stádiumban figyelnek fel a kutyatartók (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/Jorge Mantilla

Az ország egyes területein sokkal magasabb is lehet a fertőzöttség. A szívférgesség tüneteire már nagyon súlyos stádiumban figyelnek fel a kutyatartók, ezért is fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat minden hat hónapnál idősebb kutya esetében. Fok Éva ny. tudományos főmunkatárs, állatorvos, parazitológus elmondta, hogyan védhetjük meg négylábú kedvenceinket: a prevenció a kulcs a harcban.

A szívférgességet egy fonálféreg okozza. A szívférgek hat-kilenc hónapos korukban lesznek ivarérettek, ezután kezdenek el szaporodni, azaz a nőstény férgek pici lárvákat bocsájtanak a véráramba. Ezután a lárvák hosszú ideig elélhetnek a vérkeringésben, várva a köztigazda szúnyogok csípését. A szúnyogokban ezekből a pici élőlényekből, kedvező hőmérsékleti viszonyok között, vedlések révén kialakulnak az úgynevezett fertőző lárvák, amelyeket vérszíváskor egy másik kutya vérébe tudnak átvinni. A nevével ellentétben azonban nem a szívben, hanem elsősorban a tüdő nagy ereiben élnek, a szívbe már a nagyon előrehaladott állapotban juthatnak el.

Fok Éva állatorvos, parazitológus elmondta, hogy átfogó országos kutatás jelenleg nem áll rendelkezésre, de az állatorvosok tapasztalatai és a kutatások alapján egy-két százalékkal emelkedhetett a szívférges kutyák száma, azaz a hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan hat-hét százaléka lehet fertőzött. A fertőzés terjedésének egyik oka, hogy a szúnyogok elleni védekezés nem minden esetben megfelelő, gyakran csak a kifejlett szúnyogokat pusztítják el a gyérítés során, és a vizes területeken megmaradnak a szúnyoglárvák. Másrészt az állatok utaztatása is növelheti a kockázatot, ugyanis a déli országrészeken és a Tisza bizonyos területein magasabb a fertőzöttségi ráta, amely szintén elősegítheti a terjedést. Az edukációs kampányoknak, valamint az állatorvosok fáradhatatlan munkájának köszönhetően egyre tájékozottabbak az állattartók a témában, így nagyobb a vizsgált vérminták száma, és több esetben diagnosztizálnak szívférgességet.

Fok Éva elmondta, hogy Magyarországon márciustól szeptember végéig kiemelten fontos a szúnyogok elleni védekezés. A prevenciónál figyelembe kell venni, hogy milyen tartási körülmények között van az állat, és ha víz melletti területen lakik, akkor érdemes korábban megkezdeni a szúnyogok elleni védekezést. Kiemelte, hogy fontos a következetesség, ha a gazda elfelejti beadni a készítményt időben, vagy kihagy egy-két hónapot, akkor szükség van vérvételre, hiszen a kutya megfertőződhetett.

Az Elanco vezető innovatív gyógyszergyártó vállalat szívügye már évek óta a szívférgesség megelőzése: „Idén már nyolcadik alkalommal indítottuk el a szívférgesség napja alkalmából a kampányunkat, amely keretében május 6. és 10. között ezer kutya ingyenes szűrését biztosítjuk országszerte. A kezdeményezéssel szeretnénk felhívni az állattulajdonosok figyelmét a szívférgesség veszélyeire, valamint a preventív vizsgálatok és kezelések kulcsszerepére. Fontos a megelőző intézkedések alkalmazása annak érdekében, hogy minimalizáljuk a betegség előfordulását és terjedését” – mondta el Aladics Balázs, az Elanco ügyvezető igazgatója.

A szívférgesség napja alkalmából május 6. és 10. között ezer kutya ingyenes szűrését biztosítja az Elanco országszerte 48 helyszínen. Az országos szűrésben résztvevő állatorvosi rendelők listája az alábbi linken elérhető: https://kedvencemesen.elanco.com/hu/kampany/szivfergesseg-napja

Kapcsolódó írásaink