Krónika

Ilyen feladatokat kaptak a diákok

Magyar nyelv és irodalom érettségi

Az Eduline cikke szerint az feladatlapban szereplő, értelmezendő szöveg a Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről szóló szövege. Az idei tesztben pedig Szophoklészen és Adyn kívül szerepel egy lyukas szöveges feladat is. A feladatban ki kell egészíteniük egy kapott költeményt, valamint szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét.

Ilyen feladatokat kaptak a diákok
A matekvizsgák mindig az érettségi legnagyobb megpróbáltatását jelentik
Fotó: MH archív/Purger Tamás

A feladatok megoldására emelt és középszinten egyaránt 240 perc áll a diákok rendelkezésére, amellyel maximum 100 pontot szerezhetnek, emlékeztet az Eduline. A vizsga első részében a középszinten vizsgázóknak idén először egy 40 pontos szövegértési-nyelvtani feladatsort, majd egy 20 pontos irodalmi tesztet kell megoldaniuk.

Az I. feladatlapban jellemzően egy 800–1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk a vizsgázóknak, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Meg kell keresniük például a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, és értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat is.

A szövegértési feladatok megoldásával összesen 40 pontot szerezhetnek a vizsgázók. Ezt követi a szintén I. részhez tartozó irodalmi műveltségi teszt, amellyel további 20 pontot szerezhetnek a vizsgán.

Ilyen feladat idén először van az érettségiben, hiszen ez váltja a korábbi évek gyakorlati szövegalkotás feladatát.

Az idei tesztben számonkérnek többek között memoritereket, egyéb irodalmi alkotásokat, korstílusokat és műfajokat is. Feltűnik a feladatlapban az Antigoné és Ady Endre, a diákoknak pedig egy lyukas szöveges feladatként többek között ki kell egészíteniük egy kapott költeményt, valamint szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét.

A magyarérettségi I. feladatsorának megoldására a diákoknak egyébként 90 percük van – ennyi idő alatt kell megoldaniuk a korábban már említett szövegértési-nyelvi feladatsort és az irodalmi műveltségi tesztet.

Kapcsolódó írásaink