Krónika

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki hétszázezer forintért segített jogosítványt szerezni

A vizsgabiztosnak gyanússá vált, hogy a vizsgázó férfi nem volt korábbról ismerős a számára

Vádat emeltek egy kecskeméti férfi ellen, aki gépjárművezető-oktatóként és vizsgabiztosként dolgozó ismerősei befolyásolására hivatkozva 700 ezer forintért cserébe sikeres forgalmi vizsga elintézését ígérte, a vizsga letételére pedig egy másik férfit kért fel.

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki hétszázezer forintért segített jogosítványt szerezni
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Burger Zsolt

Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség szóvivője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a vádirat szerint egy nagykőrösi férfi jogosítványt szeretett volna szerezni. Több sikertelen forgalmi vizsgát követően, 2020 novemberében – feleségével együtt – felkereste a kecskeméti férfit, mert ismerősétől azt hallotta, hogy ő segíteni tud a jogosítvány megszerzésében.

A beszélgetés során a vádlott azt a látszatot keltette a párnak, hogy gépjárművezető-oktatóként és vizsgabiztosként dolgozó ismerősei befolyásolásával el tudja intézni a sikeres forgalmi vizsgát, amiért 700 ezer forintot kért. A pár az ajánlatot elfogadta és abban állapodott meg a férfival, hogy a kért összeg felét előre, a másik felét a sikeres forgalmi vizsgát követően fizetik meg.

A vádlott férfi azonban nem fizette le a szakoktatót és a vizsgabiztost, hanem felkért egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személyt, hogy a nagykőrösi férfi helyett vizsgázzon le. Az illető a forgalmi vizsgán megjelent, magát hamis ideiglenes személyi igazolvánnyal a nagykőrösi férfiként igazolta, és sikeresen le is vizsgázott. Ennek eredményeként a gyanúsított jogosítványt szerzett, míg a vádlott megkapta a 700 ezer forint másik felét.

A szóvivő elmondta: az egyik vizsgabiztosnak gyanússá vált, hogy a vizsgázó férfi nem volt korábbról ismerős a számára, pedig elvileg már többször megbukott.

Az ügyészség időközben jelezte a kormányhivatalnak az esetet, így a nagykőrösi férfi jogosítványát azóta feltehetően vissza is vonták – jegyezte meg a szóvivő.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség a jogosítványra vágyó férfival és a feleségével szemben befolyásvásárlás és közokirat-hamisítás miatt az eljárást két évre felfüggesztette. A jogosítványt pénzért intéző kecskeméti férfit befolyással üzérkedéssel és közokirat-hamisítással vádolják, ügyében a Kecskeméti Törvényszék dönt.

Kapcsolódó írásaink