Krónika

Már most lángokban áll Nyugat-Kanada

Félő, hogy újabb katasztrofális nyár elé néznek

Máris több nagy kiterjedésű erdőtűz keletkezett Kanada nyugati, aszály sújtotta részén az utóbbi napokban, a hatóságok attól tartanak, újabb „katasztrofális” nyár elé néznek.

Már most lángokban áll Nyugat-Kanada
Több tűzoltóegység küzd a lángokkal Edmontonban, Kanadában
Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak

A Csendes-óceán partján fekvő Brit Columbia tartományban, Cariboo régióban egy ember okozta erdőtűz már 1600 hektárt felperzselt, a lángok a múlt hét végén gyorsan terjedtek, és a tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni. A közelben élőket még nem kellett evakuálni.

Brit Columbia tartományban jelenleg 110-nél is több aktív erdőtüzet tartanak számon, ezek közül több még tavaly keletkezett. A térségben „hihetetlen mértékű a szárazság”, és az erdőtüzek szezonja idén különösen korán kezdődött – mondta el az AFP francia hírügynökségnek Madison Dahl, a helyi tűzoltóság munkatársa.

A szomszédos Alberta tartományban 66 helyen ég a növényzet, ezek közül 36 esetben még a 2023-as szezonban keletkezett erdőtűzről van szó.

Tavaly Kanada történetének legpusztítóbb erdőtűz-szezonját élte át: az országban több mint 15 millió hektár terület égett le, és mintegy 230 ezer embert kellett evakuálni a fenyegető lángok miatt. Az oltási munkálatok alatt nyolc tűzoltó életét vesztette.

Kapcsolódó írásaink