Krónika

Megjött a pénz, de a termék sosem érkezett meg

Egy fiatal egyeki lakost gyanúsítanak azzal a bűncselekmény-sorozattal, ami 2023 októberétől 2024 január végéig zajlott. A férfi egy online piactéren hirdetett használati cikkeket (cserépkályhákat, konyhabútorokat és egy üveges vitrint), olvasható a police.hu-n.

Megjött a pénz, de a termék sosem érkezett meg
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Bodnár Patrícia

A sértettek az előre kialkudott vételárat – 10 és 100 ezer forint nagyságrendben – megküldték a gyanúsított számlaszámára, azonban a megvásárolt termékek nem érkeztek meg. A férfi minden kapcsolatot megszakított a vásárlókkal, elérhetetlenné vált.

A bűnügyesek aprólékosan göngyölítették fel az esetet, és a napokban ötrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki a 23 éves férfit, aki mindent beismert.

Fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetők módszerét, és ne dőljön be a csalóknak! A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai ismételten óvatosságra intik a vásárlókat!

  • Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért!
  • Lehetőség szerint mindig utánvéttel fizessük a megrendelt árucikket.
  • Ha Öntől vásárolnak, akkor legyen gyanús, ha a bankszámlaszámán kívül bármilyen más adatot is kérnek!
  • Ne tévessze meg, hogy a vásárolni szándékozó személy egy csomagküldő szolgálat linkjét küldi meg! Ott bizonyosan nem kérik el a személyes banki adatait!
  • Ha üzenetben kap átirányító linket, ellenőrizze, nem egy áloldalról van-e szó! Inkább lépjen ki, és vegye fel a szokásos csatornán a kapcsolatot a bankjával!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC-kódot, PIN-kódját, illetve netbankja belépési adatait!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt!
  • Online bankkártyás fizetésnél, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg adatait!
  • Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken ne indítson online banki tranzakciókat!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Kapcsolódó írásaink