Krónika
A kávézacc nem szemét, hasznosítsuk
Több helyen is használható
A kávézacc nem szemét, hasznosítsuk
Fotó: Anadolu via AFP/Mustafa Hassona
Ahhoz, hogy minél jobban ki tudjuk aknázni ezt a sokoldalúságot, érdemes egy külön, jól záródó edénybe összegyűjteni a napi kávéfogyasztás eme „melléktermékét”.
- A hűtőben semlegesíti a kellemetlen szagokat, a lakás többi részén pedig egy kis nyitott edénybe tartva megszünteti a dohányfüst vagy a főzés okozta erősebb illatokat.
- Hihetetlenül hangzik, de ha eldugult a lefolyó, segíthet rajta, ha egy kevés zaccot dob a mosdókagylóba, majd rá egy kis folyékony szappant, végül egy kancsó nagyon forró vizet.
- Az odaégett edényeket könnyedén tisztává varázsolhatjuk, ha súrolópor helyett kávézaccot teszünk egy nedves szivacsra.
- Ha a kandallót, tűzhelyet tisztítjuk, szórjunk némi kávézaccot a hamu tetejére, ez felfogja a felszálló port.
- Karcos, matt fabútorok színét felfrissíti, felületét kiegyenlíti, ha negyed csésze kávézaccot negyed csésze meleg vízzel és ugyanennyi ecettel összekeverünk, majd egy órányi áztatás után a keveréket puha rongy segítségével a kezelendő felületre kenjük, és világos felületen öt percig, sötétebb felületen egy órát hagyjuk hatni, majd körkörös mozdulatokkal letöröljük.
- A fokhagyma, hal vagy más erősebb szagokat remekül eltávolíthatjuk a kezünkről, ha kézmosás előtt egy kis kávézaccot dörzsölünk össze a tenyerünkben és az ujjaink között.
- A kellemetlen kukaszagtól megszabadulhatunk, ha a szemetes aljára kávézaccot szórunk.
- Mivel a kávézacc enyhén savas, kiváló a savas talajt kedvelő növényeknek (áfonya, paradicsom, rózsa, hortenzia). Emellett vonzzák a kukacokat, akik imádják a szemcsés közeget. A kávézacc segíti a kukacok emésztését, így jobb minőségű földet kapunk cserébe – a koffein hatására pedig kétszer gyorsabban dolgoznak.
- A savas csípős aromája távol tartja a csupasz csigát és más élősködőket a virágágyástól.
- Ha nem akarunk hangyainváziót a lakásban, csak szórjuk a rendszeres útvonalukra.
- A kávézacc hatására jobban nőnek a vetőmagok is, mert magas szén-nitrogén arányának köszönhetően (kb. 20:1) számos tápanyag keletkezik a földben való lebomlásakor (nitrogén, kálium, foszfor).
A kávézacc a szépségápolásban:
- Keverjünk össze fél csésze kávézaccot és fél csésze cukrot két evőkanál kókuszolajjal. Radírozzuk vele a száraz bőrt. Segít a narancsbőr megelőzésében, valamint tonizálja és feszesíti a bőrt – emellett mennyei illata is van.
- Masszírozzuk a negyed csésze kávézacc és negyed csésze kókuszolaj keverékét a nedves fejbőrünkbe. Ez tisztítja a fejbőrt, a koffein stimulálja a hajnövekedést, és fényt ad a frizuránknak. A kókuszolaj hidratálja a fejbőrt és a száraz hajvégeket.
- Sötét karikák ellen keverjünk össze kávézaccot annyi kókuszolajjal, hogy sűrű pasztát kapjunk, majd vigyük fel a szem alá, és hagyjuk hatni 15–20 percig. A kókuszolaj hidratáló és gyulladáscsökkentő hatású, a kávéban található koffein pedig élénkít.