Krónika

Csopakon tűnt fel a nemrég felújított Lánchíd két régi kandelábere

A parttól néhány lépésnyire kaptak helyet

Az alig kétezer fős Csopak a Balaton partjának építészeti és művészettörténeti szempontból kimondottan érdekes helye, hiszen az itt lévő Árpád-kori templom Csonkatornya, a modern római katolikus templom Lőrincz Vitus által jegyzett tűzzománc oltárképe, valamint a Ranolder-kastély miatt már megéri végigsétálni rajta, és akkor a villákról és nyaralókról még szót sem ejtettünk. A hírről a Cso-Port Csopak nevű Facebook-oldal számolt be, írja a 24.hu.

Csopakon tűnt fel a nemrég felújított Lánchíd két régi kandelábere
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/Cso-Port Csopak

A látványosságok listája nemrég újabb elemmel bővült, hiszen az 1849. november 20-án átadott, nemrég legújabb nagy felújításán átesett Lánchíd két kandelábere most itt, a parttól néhány lépésnyire kapott helyet.

A példányok persze nem a százhetvenöt éves struktúra eredeti részei, hiszen az átkelőhely felrobbantását követő, 1947 őszén indult újjáépítési munkák részeként gyártották őket, négy oldallapjukon a Kossuth-címer, illetve a Szent Korona látható, sőt az igazán szemfülesek a Vasöntöde és Gépgyár NV. (Nemzeti Vállalat) nevét is felfedezhetik.

Kapcsolódó írásaink