Krónika

Dél-Korea sikeresen Föld körüli pályára állította második kémműholdját

A műhold két órával az indítást követően már kapcsolatba is lépett a földi irányítóközponttal

Dél-Korea helyi idő szerint hétfőn sikeresen Föld körüli pályára állította második kémműholdját egy SpaceX Falcon 9 hordozórakéta segítségével, amely a Florida állambeli Kennedy Űrközpontból indult a világűrbe – közölte a dél-koreai védelmi minisztérium.

Dél-Korea sikeresen Föld körüli pályára állította második kémműholdját
Dél-Korea helyi idő szerint hétfőn sikeresen Föld körüli pályára állította második kémműholdját egy SpaceX Falcon 9 hordozórakéta segítségével (képünkön a SpaceX Falcon 9 rakéta)
Fotó: AFP/Gregg Newton

A műholdat szintetikus apertúrájú rádiólokátor (SAR) technológiával látták el, amely képes akár rossz időjárási körülmények között is nagyfelbontású képeket rögzíteni és továbbítani a megfigyelt területekről.

Dél-Korea tavaly decemberben állította pályára első kémműholdját. 2025-ig összesen öt ilyen megfigyelőeszköz felbocsátását tervezi.

Észak-Korea pedig tavaly novemberben küldte föl első kémműholdját, amelyet a tervek szerint még három ilyen követ.
Azt a lehetőséget is számba vettük, hogy Észak-Korea márciusban küldte volna föl újabb kémműholdját, de jelenleg minden jel arra utal, hogy még további fejlesztéseket hajtanak végre rajta – közölte Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter a dél-koreai kémműhold felküldését követően.

Kapcsolódó írásaink