Krónika

Sikeresen visszatért a Földre három űrhajóssal a Szojuz űrhajó

A Szojuz MS–25 űrhajó március 23-án indult útnak a Bajkonur űrközpontról a Földtől 400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomásra

Sikeresen Földet ért Kazahsztánban egy fehérorosz, egy orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén a Szojuz űrhajó szombaton.

Sikeresen visszatért a Földre három űrhajóssal a Szojuz űrhajó
A Szojuz MS–25 űrhajó kilövése pillanatában
Fotó: AFP/Roscosmos/Ivan Timoshenko

A Szojuz MS–25 űrhajó március 23-án indult útnak a Bajkonur űrközpontról a Földtől 400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Eredetileg két nappal korábban tervezték a kilövést, amit az utolsó 20 másodpercben szakítottak meg műszaki problémák miatt.

A két hete a Földről indított űrhajó fedélzetén a fehérorosz Marina Vasziljevszkaja, az amerikai Tracy Dyson, a NASA űrhajósa és Oleg Novickij orosz űrhajós tartózkodott. Vasziljevszkaja, aki a Belavia légitársaságnál dolgozik utaskísérőként, az első fehérorosz űrhajós. Dysonnak ez a harmadik, Novickijnak pedig a negyedik űrrepülése.

Hármójuk közül az amerikai űrhajós szeptemberig a Nemzetközi Űrállomáson marad, leváltva Loral O'Hara szintén amerikai űrhajóst, aki 2023. szeptember 15-én érkezett az állomásra.

Kapcsolódó írásaink