Tech

Megérkezett a Szojuz–25 orosz–fehérorosz–amerikai legénységével a Nemzetközi Űrállomásra

Vasziljevszkaja az első nő a független Fehéroroszországból, aki átlépte a világűr határát

Rákapcsolódott hétfőn a Szojuz MSZ–25 űrhajó orosz–fehérorosz–amerikai legénységével a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Pricsal nevű moduljára – volt látható a repülésirányítás élő közvetítésében.

Megérkezett a Szojuz–25 orosz–fehérorosz–amerikai legénységével a Nemzetközi Űrállomásra
A fehérorosz űrhajós Marina Vasziljevszkaja (fent), Tracy Dyson, az Expedition 71 NASA űrhajós (középen) és Oleg Novickij, a Roszkozmosz űrhajósa búcsút int, mielőtt felszállnak a Szojuz MS–25 űrhajó fedélzetére
Fotó: AFP/NASA/Bill Ingalls

A Szojuz MSZ–25 szombaton indult Bajkonurból, miután a csütörtökön tervezett startot a vegyi áramforrásnál észlelt feszültségcsökkenés miatt elhalasztották.

Az űrhajó fedélzetén Oleg Novickij orosz, Marina Vasziljevszkaja fehérorosz és Tracy Dyson amerikai űrhajós érkezett meg az ISS-re.

Vasziljevszkaja az első nő a független Fehéroroszországból, aki átlépte a világűr határát.

Novickij és Vasziljevszkaja várhatóan április 6-án tér vissza a Földre Loral O'Hara amerikai űrhajós társaságában, aki 2023. szeptember 15. óta van az űrállomáson.

Az O'Harával együtt érkezett két orosz űrhajós, Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub több mint egy évet tölt az űrállomáson, és Dysonnal együtt tér vissza előreláthatólag szeptemberben.

Kapcsolódó írásaink